Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Indická velvyslankyně spouštěla na FJFI ČVUT reaktor

Velvyslankyně Indické republiky Narinder Chauhan navštívila Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze (FJFI), aby se blíže seznámila s jejími aktivitami a vybavením a projednala možnosti další spolupráce v oblasti vzdělávání. Na modelu školního jaderného reaktoru VR-1 Vrabec si také vlastnoručně vyzkoušela jeho spuštění. Velvyslankyni na fakultě provázel rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, děkan FJFI prof. Igor Jex a proděkan pro vědu a výzkum FJFI doc. Libor Šnobl.

FOTO 1 ČVUT FJFI Indicka velvyslankyne
FOTO 2 ČVUT FJFI Indicka velvyslankyne

„Počet studentů z Indie na ČVUT se za posledních deset let více než zdesetinásobil a dnes jich je na našich fakultách 176. Indie má velký zájem na posilování spolupráce v oblasti vzdělávání v jaderném průmyslu, a i to byl jeden z důvodů našeho setkání, říká doc. Vojtěch Petráček, rektor ČVUT.

Návštěva indické velvyslankyně navazuje na zářijovou státní návštěvu indického prezidenta Ráma Nátha Kóvinda v České republice. Na jednání s ministrem zahraničních věcí Janem Hamáčkem jednali mimo jiné také o perspektivách spolupráce v oblasti mírového využití jaderné energie, vědě, výzkumu a inovacích.

„Indie je jednou z předních světových jaderných velmocí. Dnes provozuje dvaadvacet jaderných reaktorů v sedmi elektrárnách, dalších sedm reaktorů je ve výstavbě a plánuje se stavba dalších několika desítek. Jsem proto velmi rád, že indická velvyslankyně zavítala na naši fakultu a že se u nás objeví i další studenti z této země,“ doplnil prof. Igor Jex, děkan FJFI.

FOTO 3 ČVUT FJFI Indicka velvyslankyne Její excelence Narinder Chauhan během téměř dvouhodinové návštěvy fakulty viděla kromě modelu jaderného reaktoru také školní fúzní reaktor (tokamak) Golem, pracoviště částicové fyziky, chemické laboratoře a další pracoviště, kterými ji provázeli jak vedoucí těchto oddělení, tak studenti, včetně postgraduálního studenta Praveshe Dhyaniho z Indie.

 

 

V Praze 14. 11. 2018

Kontakt pro média:
Ing. Šárka Salačová
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 721 821 473

FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.