Zápis

 

Z 5. schůze výboru Odborné skupiny jaderném chemie ČSCH (OSJCH).

Konané dne: 10.12.2003 v budově  FJFI, Praha 1

 

Přítomni:  J. John, V. Bečková, , M. Vobecký, A. Vokál, Z. Prášil, V. Plaček, V. Křížová-Jedináková, J. Hruška, M. Kropáček, S. Smrček

Host: T. Němcová

Omluveni: V. Ducháček M. Matějka, Z. Řanda

Nepřítomni: J. Žilková

 

1) Informace za uplynulé období

1.      Bylo uzavřeno vyúčtování Radiochemické konference v Mariánských Lázních 2002.  Z. Prášil a J. Hruška souhlasili se snížením plánované odměny výkonné organizační skupině tak, aby akce skončila mírným ziskem, který bude rozdělen mezi organizující společnosti ŕ 5000,– Kč (termín – do konce roku, zodpovídá John).

2.      Připravuje se Evropský kontinentální sjezd chemických společností, který se bude konat 27.-31.8.2004 v Maďarsku. Více informací je na                                   www.fecs-chemistry.org/congress, případně na www.fjfi.cvut.cz/john/osjch

3.      Evropská federace chemických společností doporučuje všem členům národních chemických společností, aby se  zaregistrovali mezi evropské chemiky:        www.fecs-chemistry.org/database

4.      J. John informoval o listopadovém zasedání Working party for radiochemistry (WP NRC). Byla zde přislíbena podpora při ucházení se o přednášku „FECL Lectureship“ na příští radiochemické konferenci v roce 2006. Členové výboru obdrželi  zápis z jednání.

 

2) Řešení zadaných úkolů a nové úkoly na příští období

5.      V. Křížová a J. John ve spolupráci s firmou Frenzel Consulting (Německo) zahájili přípravu národního semináře pracovníků využívající kapalinovou scintilační spektrometrii, který se bude konat v Praze 17-19.5.2003. Místo konání bude ještě upřesněno podle zájmu a počtu účastníků. Byl připraven 1. cirkulář. Členové výboru OSJCH byly vyzváni, aby do 12.12.2003 poslali své připomínky (John, Křížová, úkol trvá).

6.      Pokračovat v jednání o vytvoření asociace společností s jadernou tématikou (úkol trvá, zodpovídá: J.John).

7.      Připravit podklady pro ocenění – získání čestného členství v ČSCH – pro  Doc. Ing. Jiřího Teplého, CSc. (Prášil, John, úkol trvá, vše se pokusit urychlit tak, aby ocenění mohlo být předáno na jarním zasedání hlavního výboru ČSCH).

8.      Prověřit stav financí OSJCH, zjistit číslo účtu a vyjasnit mechanismy používání účtu (Prášil, Hruška, John, úkol trvá).

9.      Sjezd chemických společností v Ostravě 6.-10.9.2004, sekce jaderná chemie, podsekce radiační procesy. Prášil připravil anglicky psaný návrh zvacího dopisu. Připomínky k tomuto dopisu poslat Prášilovo do 12.12.03. Předpokládá se, že by byl rozeslán do okolních zemí. Z ČR předběžně přislíbeno 15 příspěvků. Nutno připravit konečnou verzi pozvánky a společně s přihlašovacím letákem začít rozesílat. (Prášil, John, úkol trvá).

10.  Pokračovat v jednáních o možnosti pořádat  radiofarmaceutické semináře. Navrhnout předběžnou pozvánku na seminář a zjistit jaký je zájem (V. Křížová, M. Kropáček a S. Smrček, úkol trvá).

11.  Seminář – Chemické problémy nakládání s RA odpady. A. Vokál připravil pozvánku. John předložil návrhy dopisů pro SURAO (Duda) a SÚJB (Prouza) s žádostí, aby zástupci zmiňovaných institucí pronesli úvodní přednášky. Seminář se bude konat v konferenčním centru ÚJV Řež. Termín bude upřesněn po získání odpovědi ze SURAO a SÚJB. Předběžně je plánován na polovinu června 2003. (Vokál, úkol trvá)

12.  9.12.03 byla vystavena aktuální verze www stránek (www.fjfi.cvut.cz/john/osjch). Plně aktualizovaná je zatím česká verze. Všichni členové výboru jsou žádání, aby se na ně podívali a ještě v prosinci poslali M. Matějkovi (kopii Johnovi) připomínky.

13.  S. Smrček podal přehled o stavu výuky jaderné chemie na českých vysokých školách. Podle informací na internetu se výuka provádí na 5 pracovištích: ČVUT Praha, přírodovědecká fakulta UK, Universita Palackého  Olomouc, Masarykova Universita Brno – přírodovědecká fakulta a VÚT Brno. Aplikovaná jaderná chemie se dále vyučuje na VŠCHT Praha, Vojenské lékařské fakultě a Farmaceutické fakultě v Hradci Králové, Jihočeské Univerzitě v Č. Budějovicích. Pokusit se zjistit další informace, kontaktovat jednotlivé přednášející. Na příští schůzi se zamyslet na článkem pro Chemické Listy, který by shrnoval současný stav výuky jaderné chemie v ČR (Smrček, úkol trvá).

14.  Informace o přednáškách zahraničních hostů na  pracovištích členů výboru  OSJCH rozesílat ostatním členům výborů,  kteří budou dále informovat své kolegy na pracovištích (všichni členové výboru – trvalý úkol).

 

3) Různé

1.      Výbor se shodl na termínu příští schůze – středa 11.2.2004. Předběžné termíny v dalším pololetí jsou 14.4. a 9.6.

 

 

Zapsal: V. Plaček