Zápis

 

Ze 6. schůze výboru Odborné skupiny jaderném chemie ČSCH (OSJCH).

Konané dne: 11.2.2004 v budově  FJFI, Praha 1

 

Přítomni:  J. John, V. Bečková, , M. Vobecký, A. Vokál, Z. Prášil, V. Plaček, J. Hruška, M. Kropáček,

Omluveni: S. Smrček, V. Křížová-Jedináková, M. Matějka

Nepřítomni: J. Žilková V. Ducháček, Z. Řanda

 

1) Informace za uplynulé období

1.      J. John přečetl zprávu o činnosti za rok 2003 a přednesl plán akcí na rok 2004. Výbor OS oba dokumenty schválil. Zpráva o činnosti je vystavena na domovských stránkách OS na adrese http://www.fjfi.cvut.cz/john/osjch/akce2003.html, plán akcí je v příloze tohoto zápisu.

2.      Připravuje se Evropský kontinentální sjezd chemických společností, který se bude konat 27.-31.8.2006 v Maďarsku. Více informací je na                                   www.fecs-chemistry.org/congress, případně na www.fjfi.cvut.cz/john/osjch.      Českým zástupcem v mezinárodní radě se stal J. John.

 

2) Řešení zadaných úkolů a nové úkoly na příští období

  1. Byly rozeslány pozvánky na 1. národní seminář pracovníků využívající kapalinovou scintilační spektrometrii (LiquiScint). Přihlášky stále přicházejí. Délka semináře bude záviset na počtu přihlášených účastníků ­– 1,5 až 2,5 dne (John, Křížová, úkol trvá).
  2. Pokračovat v jednání o vytvoření asociace společností s jadernou tématikou (úkol trvá, zodpovídá: J.John).
  3. Ocenění Doc. J. Teplého – získání čestného členství v ČSCH. Členové výboru obdrželi elektronickou poštou základní údaje o Doc. Teplém. K dodanému materiálu nejsou připomínky. Vše bude ještě doladěno a v nejbližší době bude napsáno doporučení pro předsednictvo ČSCH (John, Prášil).
  4. Prověřit stav financí OSJCH, zjistit číslo účtu a vyjasnit mechanismy používání účtu (Prášil, Hruška, John, úkol trvá).
  5. Sjezd chemických společností v Ostravě 6.-10.9.2004, sekce jaderná chemie, podsekce radiační procesy. Prášil připravil anglicky psaný zvací dopis. Bude poslán na přibližně 7 adres v okolních zemích. Tito cizinci nebudou platit vložné. Bude podán návrh na hlavní organizační výbor sjezdu, aby jim bylo vložné odpuštěno. Do 18.2.04 mohou poslat všichni členové výboru J. Johnovi návrhy na plenární přednášku. Předběžné návrhy: zpracování vyhořelého paliva, životní prostředí, radiofarmaka. John napíše na Slovensko krátký zvací dopis na podsekci radiační procesy. (Všichni)
  6. M. Kropáček předložil návrh cirkuláře (nultá verze) na radiofarmaceutický seminář. Do konce března poslat M. Kropáčkovi připomínky k tomuto návrhu. Na další schůzi se připraví 1. verze cirkuláře. Předběžný termín semináře – únor 2005. (Všichni)
  7. Seminář – Chemické problémy nakládání s RA odpady (CHEMRAO). Byly odeslány zvací dopisy na SÚJB a SURAO. Z obou institucí přislíbili účast na úvodních přednáškách (SÚJB – p. Jindřich, SURAO – p. Faltejsek). Seminář se bude konat 8.6.2004 v konferenčním centru ÚJV Řež. A. Vokál bude elektronickou poštou rozesílat pozvánky s požadavkem, aby se zájemci přihlásili do 15.3.20004. (Vokál)
  8. 9.12.03 byla vystavena aktuální verze www stránek (www.fjfi.cvut.cz/john/osjch). Plně aktualizovaná je zatím česká verze. Všichni členové výboru jsou žádání, aby se na ně podívali a urychleně poslali M. Matějkovi (kopii Johnovi) připomínky.
  9. Přehled o stavu výuky jaderné chemie na českých vysokých školách. Po získání veškerých informací připravit článek do Chemických Listů. (Smrček, úkol trvá)
  10. Informace o přednáškách zahraničních hostů na  pracovištích členů výboru  OSJCH rozesílat ostatním členům výborů,  kteří budou dále informovat své kolegy na pracovištích (všichni členové výboru – trvalý úkol).
  11. 30.6.2004 se bude konat seminář „Radioanalytické metody IAA 04“, který pořádá Spektroskopická společnost Jana Marka Marci spolu s OSJCH ČSCH. (Vobecký)

 

3) Různé

  1. Výbor se shodl na termínu příští schůze – středa 14.4.2004.

 

 

Zapsal: V. Plaček

 

 

 


ČESKÁ SPOLEČNOST CHEMICKÁ

odborná skupina jaderné chemie

c/o Doc. Ing. Jan John, CSc., Centrum pro radiochemii a radiační chemii ČVUT, Břehová 7, 115 19 Praha 1


           


Plán akcí OS JCh v roce 2004

 

1.      Publikace:

IAA‘03 – souhrny referátů Semináře o radioanalytických metodách, Spektroskopická společnost J.M. Marci, Praha leden 2004, 50 výtisků

2.      Konference, semináře, přednášky:

a)      Národní seminář pracovníků využívající kapalinovou scintilační spektrometrii „LiquiScint 2004 – LSC in Radiochemistry and Environmental Sciences“, Praha, 17-19.5.2004.

b)      Seminář „Chemické problémy nakládání s RA odpady“, Řež u Prahy, červen 2004.

c)      Seminář o radioanalytických metodách „IAA‘04“, Praha, červen 2004 (společně se Spektroskopickou společností J.M. Marci).

d)      Sekce „Jaderná chemie“ s podsekcí „Radiační procesy“ na 9. Sjezdu chemických společností v Ostravě.

3.      Mezinárodní organizace:

Podíl OS na práci Working Party on Nuclear and Radiochemistry (WP NRC) při FECS.

4.      Další:

a)      Dokončení rekonstrukce domovských stránek OS.

b)      Uzavření jednání se zástupci Nukleární společnosti a Společnosti pro ochranu před zářením o možnosti vytvořit federaci (asociaci) společností s jadernou tématikou.

c)      Dokončení průzkumu stavu výuky jaderné chemie na fakultách s chemickým zaměřením v ČR a publikace komentovaných výsledků v Chemických listech.

 

V Praze dne 3.1.2004

 

 

 

                                                                                        Jan John

                                                                                 předseda OS JCh