Zápis

 

Ze 7. schůze výboru Odborné skupiny jaderném chemie ČSCH (OSJCH).

Konané dne: 14.4.2004 v budově  FJFI, Praha 1

 

Přítomni:  J. John, V. Bečková, , M. Vobecký, A. Vokál, Z. Prášil, V. Plaček, M. Matějka V. Ducháček, S. Smrček

Omluveni:, V. Křížová-Jedináková, J. Hruška, M. Kropáček, Z. Řanda

Nepřítomni: J. Žilková

 

1) Informace za uplynulé období

1.      Připravuje se Evropský kontinentální sjezd chemických společností, který se bude konat 27.-31.8.2006 v Maďarsku. Více informací je na  www.fecs-budapest2006.hu. Českým zástupcem v mezinárodní radě je J. John. Pro jadernou chemii byla vyhrazena jedna 3 hodinová sekce. Program bude navržen ve spolupráci s Mezinárodním poradním výborem Radiochemické konference a konference Nuclear- and Radiochemistry.

 

2) Řešení zadaných úkolů a nové úkoly na příští období

1.      1. národní seminář pracovníků využívající kapalinovou scintilační spektrometrii (LiquiScint) se bude konat 17. a 18.5.2004. V současné době se přihlásilo 64 účastníků. (John, Křížová, úkol trvá).

2.      Pokračovat v jednání o vytvoření asociace společností s jadernou tématikou (úkol trvá, zodpovídá: J.John).

3.      Ocenění Doc. J. Teplého – získání čestného členství v ČSCH. Žádost byla odeslána předsedovi ČSCH. Přednesena bude na schůzi předsednictva ČSCH dne 20.4. Schůze se zúčastní Z. Prášil.

4.      V současnosti je na účtu OSJCH ČSCH  cca 65 000,- Kč.  Přesný mechanismus používání zjistí Z. Prášil.

5.      Sjezd chemických společností v Ostravě 6.-10.9.2004, sekce jaderná chemie, podsekce radiační procesy. Organizační výbor potvrdil, že zahraniční hosté nebudou muset platit vložné. Pro plenární přednášku byly navrženy dva referáty: Ing. Ženatá (přírodní radionuklidy) a Dr. Melichar (radiofarmaka). Přihlášky spolu s abstraktem poslat do 30.4.2004. Více informací včetně možnosti elektronické přihlášky na http://albert.osu.cz/~kch/sjezd. (Všichni)                                                                                                                        

6.      M. Kropáček zhotovil návrh cirkuláře na radiofarmaceutický seminář, který byl členy výboru opřipomínkován. Předběžný termín semináře – únor 2005. (Kropáček)

7.      Seminář – Chemické problémy nakládání s RA odpady (CHEMRAO). Seminář se bude konat 8.6.2004 v konferenčním centru ÚJV Řež. Počátek semináře bude upřesněn v závislosti na dopravním spojení do Řeže a na počtu přednášejících. V současnosti je přihlášeno cca 20 lidí, další se očekávají. A. Vokál předložil předběžný program. Po úpravě bude do 30.4. odeslán všem přednášejícím spolu s informací o prezentačních možnostech ne semináři. V polovině května bude definitivní verze rozeslána všem účastníkům. (Vokál)

8.      9.12.03 byla vystavena aktuální verze www stránek (www.fjfi.cvut.cz/john/osjch). Plně aktualizovaná je zatím česká verze. Všichni členové výboru jsou žádání, aby se na ně podívali a posílali M. Matějkovi (kopii Johnovi) připomínky. Za tvorbu www stránek se bude fakturovat 4000,- Kč. Z. Prášil zjistí jakým způsobem vypsat fakturu.

9.      Přehled o stavu výuky jaderné chemie na českých vysokých školách. Do 30.6. dát dohromady všechny dostupné údaje; tj. stav výuky na VŠ, kde jsou nějaká praktika, při kterých se pracuje s radioaktivitou, jaká je možnost přednášet radiační či jadernou chemii na doškolovacích kurzech pro středoškolské učitele, historie výuky jaderné chemie apod. Po získání veškerých informací připravit do 30.8. první verzi článku do Chemických Listů. (Smrček, John, Vobecký, Křížová, úkol trvá)

10.  Informace o přednáškách zahraničních hostů na  pracovištích členů výboru  OSJCH rozesílat ostatním členům výborů,  kteří budou dále informovat své kolegy na pracovištích (všichni členové výboru – trvalý úkol).

11.  30.6.2004 se bude konat seminář „Radioanalytické metody IAA 04“, který pořádá Spektroskopická společnost Jana Marka Marci spolu s OSJCH ČSCH. (Vobecký)

 

3) Různé

1.      Výbor se shodl na termínu příštích schůzí – středa 9.6.a 13.10. 2004.

 

 

Zapsal: V. Plaček