Zápis

 

Ze 8. schůze výboru Odborné skupiny jaderném chemie ČSCH (OSJCH).

Konané dne: 9. 6. 2004 v budově FJFI, Praha 1

 

Přítomni: J. John, M. Vobecký, V. Ducháček, V. Bečková, M. Matějka,

Omluveni: V. Plaček, V. Křížová-Jedináková, Z. Prášil, A. Vokál, M. Kropáček, S. Smrček, J. Hruška

Nepřítomni: J. Žilková, Z. Řanda

 

1) Informace za uplynulé období

1.      V. Ducháček informoval zevrubně o materiálu týkajícím se přeměny Federace evropských chemických společností na „právnickou neziskovou osobu“ s názvem „Evropská společnost pro chemii a molekulární vědy“. Výbor zformuloval k tomuto tématu návrh stanoviska:

·        požadujeme vypustit ustanovení o záložním (druhém) sídle společnosti

·        požadujeme vypustit ustanovení o 2 stálých místech v „Executive committee

·        navrhujeme příspěvky členů stanovovat poměrně k celkové vybrané výši ročních příspěvků

Výbor konstatoval, že i když reálné možnosti prosazení našeho stanoviska jsou omezené, budeme jej uplatňovat, finální verzi dokončí J. John ve spolupráci s V. Ducháčkem.

2.      Pokračují práce na přípravě Evropského kontinentálního sjezdu chemických společností, ve spolupráci s Mezinárodním poradním výborem Radiochemické konference a konference Nuclear- and Radiochemistry, který se bude konat 27.-31.8.2006 v Maďarsku. Více informací je na www.fecs-budapest2006.hu. Českým zástupcem v mezinárodní radě je J. John. Pro jadernou chemii byla vyhrazena jedna 3 hodinová sekce, jsou navrženy 4 vyzvané přednášky – zasláno programovému výboru jako předběžný návrh, který byl organizátory schválen. Do konce června by měl být k disposici program v hrubém návrhu.

 

2) Řešení zadaných úkolů a nové úkoly na příští období

1.      1. národní seminář pracovníků využívající kapalinovou scintilační spektrometrii (LiquiScint) se konal 17. a 18.5.2004. Ohlas je velmi dobrý, bylo cca 70 účastníků z toho 14 zahraničních, většina přednášek byla proslovena v angličtině. Ze semináře je sborník s přiděleným ISBN, který je též dostupný přes WEB na adrese

http://crrc.cvut.cz/LiquiScint/proc/LiquiScint04.html (John, Křížová, úkol splněn).

2.      Pokračovat v jednání o vytvoření asociace společností s jadernou tématikou (úkol trvá, zodpovídá: J.John).

3.      Ocenění Doc. J. Teplého – získání čestného členství v ČSCH. Žádost byla přednesena kol. Z. Prášilem na schůzi předsednictva ČSCH dne 20. 4. 2004, kde byla odsouhlasena, což je uvedeno v zápise hl. výboru. Z. Prášil je pověřen zjistit konkrétní podmínky předání ocenění (kdy, kde na sjezdu chem. společnosti). (úkol pokračuje, zodpovídá: Z. Prášil).

4.      V současnosti je na účtu OSJCH ČSCH cca 65 000,- Kč.  Přesný mechanismus používání zjistí Z. Prášil. (úkol trvá, zodpovídá: Z. Prášil).

5.      56. Sjezd chemických společností v Ostravě 6.-10. 9. 2004, sekce jaderná chemie, podsekce radiační procesy. Organizační výbor potvrdil, že zahraniční hosté nebudou muset platit vložné. Pro plenární přednášku byly navrženy dva referáty: Ing. Ženatá (přírodní radionuklidy) a Dr. Melichar (radiofarmaka). Termín pro přihlášky spolu s abstraktem byl 30. 4. 2004. Naší sekci byly přiděleny 2 bloky (2*6 přednášek), sekce je obsazena přiměřeně, garanty jsou J. John a Z. Prášil. Bylo nám zasláno CD s abstrakty k revizi. Více informací včetně možnosti elektronické přihlášky na http://albert.osu.cz/~kch/sjezd. J.John byl pověřen zjistit, jak dopadly naše návrhy na 2 plenární přednášky. (úkol trvá: všichni)

6.      M. Kropáček zpracoval připomínky členů výboru do návrhu cirkuláře na radiofarmaceutický seminář a zahájil jednání s Doc. Komárkem o výběru místa konání. Kromě hotelu ILF (dobrý, ale drahý) je navržen Lékařský dům (I. P. Pavlova), který by byl zadarmo, neboť by šlo využít skutečnosti, že sekce Radiofarmaceutická spadá pod Českou společnost J. Ev. Purkyně, která je k objektu vázána. Předběžný termín semináře potvrzen na únor 2005. Jsme vyzváni předat hrubý počet a zaměření jednotlivých přednášek. Výbor navrhuje rozpracovávat dále variantu „Lékařský dům“ a souhlasí, aby hlavním pořadatelem byla sekce radiofarmacie ve spolupráci se sekcí jaderné chemie. (Úkol trvá, zodpovídá: Kropáček)

7.      Seminář – Chemické problémy nakládání s RA odpady (CHEMRAO) se konal 8. 6. 2004 v konferenčním centru ÚJV Řež. Ohlas je velmi dobrý. Semináře se účastnilo přes 40 lidí, bylo prosloveno cca 13 přednášek, jednání probíhala v češtině. V současné době se řeší otázka zveřejnění přednesených presentací na WEB a problém možného zneužití těchto informací ekologickými aktivisty. (Vokál, úkol splněn)

8.      9.12.03 byla vystavena aktuální verze www stránek (www.fjfi.cvut.cz/john/osjch). Plně aktualizovaná je zatím česká verze. Všichni členové výboru byly žádáni, aby se na stránky podívali a poslali M. Matějkovi připomínky. Počet zaslaných připomínek do 1. 6. 2004 – nula, stránky budou zveřejněny v dané verzi. Za tvorbu www stránek bude fakturováno 4000,- Kč, Z. Prášil zjistil způsob realizace platby, informace předal Matějka dodavateli stránek. (Prášil, Matějka, úkol splněn)

9.      Přehled o stavu výuky jaderné chemie na českých vysokých školách. Do 30. 6. 2004 shromáždit všechny dostupné údaje; tj. stav výuky na VŠ, kde jsou nějaká praktika, při kterých se pracuje s radioaktivitou, jaká je možnost přednášet radiační či jadernou chemii na doškolovacích kurzech pro středoškolské učitele, historie výuky jaderné chemie apod. Po získání veškerých informací připravit do 30. 8. 2004 první verzi článku do Chemických Listů. (zodpovídají: Smrček, John, Vobecký, Křížová, úkol trvá)

10.  Informace o přednáškách zahraničních hostů na pracovištích členů výboru  OSJCH rozesílat ostatním členům výborů, kteří budou dále informovat své kolegy na pracovištích (všichni členové výboru – trvalý úkol).

11.  30. 6. 2004 se bude konat seminář „Radioanalytické metody IAA 04“, který pořádá Spektroskopická společnost Jana Marka Marci spolu s OSJCH ČSCH. Navrhuje se poslat účastníkům upozorňující E-mail o blížícím se termínu konání akce, očekávaná účast cca 25 osob, vše běží dle plánu. Kol. Vobecký informoval, že seminář je otevřený pro všechny, kteří mají zájem a každý je vítán. John a Bečková zvažují o vyslání dalších účastníků ze svých řad. (zodpovídá: Vobecký)

 

3) Různé

1.      Výbor potvrdil termín příští schůze – středa 13. 10. 2004.

 

 

Zapsal: Matějka (zastupující)