Zápis

 

Ze 9. schůze výboru Odborné skupiny jaderném chemie ČSCH (OSJCH).

Konané dne: 13.10.2004 v budově  FJFI, Praha 1

 

Přítomni:  J. John, V. Křížová-Jedináková, M. Vobecký, Z. Řanda, V. Plaček, V. Ducháček, J. Hruška, J. Žilková

Omluveni: M. Kropáček, A. Vokál, Z. Prášil, M. Matějka, S. Smrček, V. Bečková

 

 

1) Informace za uplynulé období

1.      J. John informoval o zasedání Woking Party on Nuclear  and Radiochemistry (WP NRC), které se konalo 30.8. a 2.9. v Aachenu. Zápis z jednání je v příloze.

2.      Připravuje se Evropský kontinentální sjezd chemických společností, který se bude konat 27.-31.8.2006 v Maďarsku. Více informací je na  www.fecs-budapest2006.hu. Na zasedání WP NRC byly navrženi přednášející pro sekci jaderná chemie. Informoval J. John.

 

2) Řešení zadaných úkolů a nové úkoly na příští období

  1. Pokračovat v jednání o vytvoření asociace společností s jadernou tématikou (úkol trvá, zodpovídá: J.John).
  2. Ocenění Doc. J. Teplého – získání čestného členství v ČSCH. Žádost byla schválena předsednictvem ČSCH. Předána by měla být na příštím zasedání hlavního výboru ČSCH. Všichni členové OSJCH ČSCH jsou žádáni, aby se zúčastnili. 
  3. Sjezd chemických společností v Ostravě 6.-10.9.2004, sekce jaderná chemie proběhl úspěšně. Bylo prezentováno 12 přednášek a představeno 9 posterů. Zahraniční hosté nepřijeli.                                                                                                                       
  4. Radiofarmaceutický seminář. Předběžný termín semináře – únor 2005. Je potřeba začít s přípravou. V. Křížová dala návrh na možnost spojení Radiofarmaceutického semináře s Dny nukleární medicíny. (Zodpovídá: M. Kropáček a V. Křížová-Jedináková, úkol trvá)
  5. Seminář – Chemické problémy nakládání s RA odpady (CHEMRAO). Většina prezentací je vystavena na www.
  6. Od prosince 2003 jsou vystaveny www stránky (www.fjfi.cvut.cz/john/osjch). Plně aktualizovaná je zatím česká verze. Všichni členové výboru jsou žádáni, aby se na ně podívali a posílali M. Matějkovi (kopii Johnovi) připomínky.
  7. Přehled o stavu výuky jaderné chemie na českých vysokých školách. Shromáždit všechny dostupné údaje; tj. stav výuky na VŠ, kde jsou nějaká praktika, při kterých se pracuje s radioaktivitou, jaká je možnost přednášet radiační či jadernou chemii na doškolovacích kurzech pro středoškolské učitele, historie výuky jaderné chemie apod. Po získání veškerých informací připravit první verzi článku do Chemických Listů. (Smrček, John, Vobecký, Křížová, úkol trvá)
  8. Informace o přednáškách zahraničních hostů na  pracovištích členů výboru  OSJCH rozesílat ostatním členům výborů,  kteří budou dále informovat své kolegy na pracovištích (všichni členové výboru – trvalý úkol).
  9. 30.6.2004 se konal seminář „Radioanalytické metody IAA 04“, který pořádala Spektroskopická společnost Jana Marka Marci spolu s OSJCH ČSCH.. Ohlas velmi dobrý, bylo cca 25 účastníků. Sborník bude vydán, až se sejdou všechny příspěvky, pravděpodobně do konce roku 2004 (zodpovídá: Vobecký).
  10. Radiochemická konference 2006. Jedna přednáška by měla mít statut „FECS Lectureship“. Žádost na udělení této přednášky podpoří WP NRC. Předběžně byl nominován Prof. Kratz. Konference proběhne v roce 2006. Možnosti jsou 23.-28.4. nebo 14.-19.5. 2006. Přesný termín bude vybrán do další schůze. (Zodpovídá: J.John).

 

3) Různé

  1. Na rok 2005 jsou naplánovány následující akce: příprava radiochemické konference, spoluúčast na separačním semináři v Bohdaneči, radiofarmaceutický seminář .
  2. V. Plaček stručně informoval o „6th International Symposium on Ionizing Radiation and Polymers“. Program a abstrakta je možno nalézt na: www.physique.fundp.ac.be/irap2004/
  3. Výbor se shodl na termínu příští schůze – středa 1.12 2004.

 

 

Zapsal: V. Plaček