Hlavní informace

Zkratka studijního programu: P_AIPVB
Kód studijního programu: B0588
Délka studia: 3 roky

Charakteristika studijního programu

Aplikace informatiky v prirodnich vedach Bc 01

Studijní program Aplikace informatiky v přírodních vědách je založen na interdisciplinárním propojení informatiky a přírodních věd, s přírodními vědami, zejména s aplikovanou fyzikou. Díky náplni studijního programu získají absolventi schopnost analyzovat problémy s ohledem na různé vědní disciplíny. Absolventi jsou po celou dobu studia vedeni k použití informačních technologií v přírodovědné a inženýrské praxi s použitím moderní výpočetní techniky. Společným jmenovatelem je vytváření rozmanitých modelů, které následně vedou k návrhu a realizaci systémů podporujících aplikace v různých oblastech přírodních věd. Informatické předměty vytvářejí základní počítačové dovednosti, znalost klasických a moderních forem programování v různých programovacích jazycích, síťových technologií, internetových nástrojů, operačních systémů a teoretické informatiky. Matematické předměty obsahují partie matematické analýzy, lineární algebry, diskrétní matematiky, numerické matematiky, pravděpodobnosti a statistiky. Fyzikální předměty umožní studentům získat podstatné znalosti pro porozumění fyzikální problematice, zpracování fyzikálních dat a souvislostem s informatikou. Studium je doplněno o několik ekonomicky zaměřených předmětů rozvíjejících základní ekonomické pojmy a souvisejících s využitím matematiky a statistiky v kombinaci s informačními technologiemi. Důraz je kladen na modelování reality a následnou realizaci s využitím inženýrských metod v informatice a teoretických základů z různých vědních disciplín.

Tento program je vyučován ve shodné podobě také na detašovaném pracovišti fakulty v Děčíně.

Profil absolventa

Aplikace informatiky v prirodnich vedach Bc 02

Znalosti:
Absolvent získá vědomosti základních informatických, matematických a fyzikálních disciplín, které v závislosti na jeho užší orientaci jsou prohloubeny v oblasti aplikací informatiky, počítačové fyziky, optimalizace, ekonomie a jazykové přípravy. Získané znalosti umožní absolventům pokračovat v navazujícím magisterském studiu ve stejném nebo příbuzném programu.

Dovednosti:
Navrhování, analýza, práce na softwarových projektech, zvládnutí prostředků výpočetní techniky, programování a počítačových sítí. S ohledem na konkrétní zaměření studia dále získá absolvent hlubší dovednosti v oblasti aplikované informatiky, počítačové fyziky, ekonomie a použití odborného anglického jazyka.

Kompetence:
Absolventi se uplatní na bakalářské úrovni v průmyslu, výzkumu, bankovnictví a soukromé sféře díky analytickému způsobu práce, systematickému přístupu danému nabytými znalostmi a schopnostmi pracovat s moderními informačními technologiemi. Mohou pracovat např. jako správci sítě, členové vývojových a testovacích týmů, systémoví operátoři, a to i v děčínském regionu, kde je studium také realizováno.

Státní závěrečná zkouška

  • Informatika – povinný předmět
  • Optimalizace – výběrový předmět
  • Základní metody počítačové fyziky – výběrový předmět
  • Pravděpodobnost a statistika – výběrový předmět
  • Počítačová grafika – výběrový předmět

Podrobnosti a konkrétní obsah SZZ se řídí platnou legislativou a interními řády
a předpisy, které najdete v sekci Studijní řády a předpisy.

 

Garant studijního programu:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pracoviště:
Katedra softwarového inženýrství

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.