Hlavní informace

Formulář Žádost o obhajobu disertační práce se podává na Oddělení pro vědu a výzkum, student před odevzdáním DP kontaktuje (osobně, telefonicky, mailem) Oddělení pro vědu a výzkum, kde dostane instrukce a náležitosti k podání DP.

K žádosti je třeba přiložit tři kopie svázané disertační práce, dále disertační práci v elektronické podobě ve formátu PDF (doručení e-mailem, na CD/DVD nebo USB disku), název práce v českém a anglickém jazyce, zkrácený abstrakt v českém a anglickém jazyce, klíčová slova v českém a anglickém jazyce, posudek školitele, seznam publikací vč. jejich citací (dělený na publikace k tématu disertační práce a ostatní, publikace související s DP publikované nebo přijaté k publikaci s afiliací FJFI ČVUT v impaktovaném časopise je třeba v přehledu označit), životopis a formulář Výstupní list pro studenty doktorského studia. V případě skončení studia v době odevzdální DP je nutné podat žádost o prodloužení DS. Formální požadavky na disertační práce upravuje Směrnice proděkana pro vědu a výzkum (ke stažení na Infotaj/SharePoint v sekci Příkazy a směrnice / Směrnice proděkana pro vědu a výzkum) a článek 28 z Úplného znění studijního a zkušebního řádu pro studenty ČVUT.

Při obhajobě kandidát stručně (např. 15 až 20 min.) seznámí členy komise s hlavními tezemi a se závěry práce, odpoví na otázky a připomínky oponentů z posudků a na dotazy a připomínky z všeobecné diskuse. Průběh obhajoby disertační práce upravuje článek 30 z Úplného znění studijního a zkušebního řádu pro studenty ČVUT a řídí se zvyklostmi na dané katedře.

Disertační práce (článek 28 z Úplného znění studijního a zkušebního řádu pro studenty ČVUT)

  1. Disertační práce je výsledkem řešení konkrétního vědeckého problému nebo uměleckého úkolu specifikovaného v cílech disertace; prokazuje schopnost doktoranda samostatně tvůrčím způsobem pracovat a musí obsahovat původní a autorem disertační práce publikované nebo k uveřejnění přijaté výsledky vědecké nebo umělecké práce.

  2. Rámcové téma nebo tematické okruhy disertační práce jsou vypisovány před přijímacím řízením na základě návrhu budoucího školitele, po doporučení vedoucím školicího pracoviště a souhlasu ORO a děkana. Konkrétnější vymezení tématu v rámci tematického okruhu je možné po dohodě mezi školitelem a uchazečem.

  3. Název disertační práce včetně její náplně se stanoví nejpozději na závěr studijního bloku na základě předložené studie a rozpravy o tématu disertační práce podle čl. 27 odst. 10.

  4. Za disertační práci lze uznat i soubor publikací nebo přijatých rukopisů, opatřených integrujícím textem.

  5. Disertační práce je psána v jazyce anglickém, českém nebo slovenském. Uchazeči mohou, se souhlasem děkana, předložit disertační práci i v některém z dalších světových jazyků. Další náležitosti disertační práce stanoví závazným předpisem děkan fakulty, na níž se studijní program uskutečňuje. Jestliže práce nesplňuje formální náležitosti, nemusí být oddělením VVČ přijata k dalšímu řízení. Pokud práce nesplňuje věcné náležitosti je z podnětu proděkana nebo OR doktorandovi vrácena s konkrétními připomínkami k přepracování (doplnění). V případě nejasností rozhoduje děkan. Postup při vrácení práce může upřesnit Řád doktorského studia fakulty.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.