Hlavní informace

Zažehnout hvězdu se už zhruba 70 let snaží vědci prakticky po celém světě. Termojaderná fúze, tedy proces, který probíhá v nitru hvězd, totiž slibuje bezpečnou a efektivní výrobu velkého množství energie.

190124 tokamak Golem Vojtech SvobodaVědci musí před zahájením výroby energie ještě dořešit několik problémů – jedním z nich je mimořádně vysoká teplota dosahující až sta milionů stupňů Celsia, kterou nevydrží žádný materiál budoucí reaktorové nádoby. Proto se používá zařízení zvané tokamak, které žhavé plazma udržuje dostatečně daleko od stěn zařízení pomocí silných elektromagnetických polí.

Jedno takové (vzdělávací) zařízení provozuje Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) v samém centru Prahy – tokamak Golem se nachází přes ulici od Židovského hřbitova na Starém Městě. Jde sice o nejstarší provozovaný tokamak na světě (jeho rodný list sahá až do roku 1956), nicméně prošel četnými modernizacemi a stále se využívá pro výuku i výzkum a díky připojení k internetu jej využívají studenti i vědci z celého světa v distančním módu provozu.

Nyní se na tokamak Golem a celou problematiku termojaderné fúze budete ve čtvrtek 23. dubna 2020 od 10.00 hodin moci živě na Facebooku Jaderky podívat i z klidu domova. Průvodcem bude ten nejpovolanější: Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI, který je hlavním vedoucím tohoto zařízení.

Fakulta připravuje také další videopřenosy – z těch nejbližších to bude představení štěpného jaderného reaktoru VR-1 Vrabec (mimochodem komplementárního způsobu získávání jaderné energie oproti termojaderné fúzi) a laboratoře katedry jaderné chemie.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.