Hlavní informace

Kdokoli se bude moci ve čtvrtek 30. dubna 2020 od 10.00 hod. podívat na to, jak se štěpí jádro na školním jaderném reaktoru VR-1 Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI). Představení tohoto výzkumného a školního zařízení přezdívaného Vrabec je totiž hlavním tématem druhého online přenosu, který pro všechny zájemce připravuje na svém Facebooku fakulta, respektive katedra jaderných reaktorů.

Foto VR 1 „Jen málo univerzit na světě má svůj vlastní štěpný jaderný reaktor. Využíváme ho jak pro výuku – a to nejen našich studentů –, tak pro vědeckou činnost. To vše chceme nyní ve stručnosti zájemcům v živém přenosu představit. A protože to je online, tak neplatí některá pravidla, jako je třeba limit počtu návštěvníků, minimální věk či další omezení, která vstup k reaktoru jinak omezují,“ říká Ondřej Novák z katedry jaderných reaktorů FJFI, který bude jedním z průvodců živého přenosu.

Fakulta provozuje reaktor od prosince 1990, takže to bude letos už 30 let. Připravuje také vybudování druhého štěpného reaktoru, který by měl být spuštěný zhruba za dva roky. Reaktor slouží jako pomůcka studentům českých i zahraničních technických fakult, především FJFI. Probíhá zde také výcvik pracovníků jaderných elektráren, mezinárodní kurzy zaměřené na reaktorovou fyziku, školí se zde profesionální pracovníci pro jadernou oblast v rozvojových zemích. Mimo jiné zde byla třeba i posádka jaderné ponorky. „Málokde si třeba posádka ponorky nebo pracovník elektrárny může zcela bezpečně, a přitom naprosto reálně a bez ekonomických škod vyzkoušet rozběhnutí i zastavení štěpné reakce a sledovat, co se přesně v reaktoru děje,“ vysvětluje Ondřej Novák.

O týden dřív, ve čtvrtek 23. dubna 2020, už v přímém přenosu představil fúzní reaktor – tokamak Golem – Vojtěch Svoboda, jeho hlavní vedoucí, z katedry fyziky FJFI. Online představení přitáhlo mimořádný zájem – sledovalo jej tolik zájemců, že by se nevešli do žádné posluchárny v budově FJFI!

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.