Hlavní informace

Přestože byl přístup na pracoviště v souvislosti s epidemií Covid-19 omezen, rozhodli  jsme se představit svá zajímavá vědecká pracoviště středoškolákům, ale i dalším zájemcům. Učinili jsme tak prostřednictvím série online přenosů nazvaných K jádru věci, které jsme vysílali na svém Facebooku. Nyní jsou tato videa dostupná také prostřednictvím našeho kanálu YouTube.

Série celkem šesti návštěv zajímavých vědeckých pracovišť začala 23. dubna 2020 u termonukleárního fúzního reaktoru – tokamaku Golem. Hned první přímý přenos přilákal tolik diváků, že by se nevešli ani do největší posluchárny FJFI! V následujících týdnech pak vždy ve čtvrtek od deseti hodin přibyl další nový videopřenos: návštěva štěpného jaderného reaktoru VR-1 Vrabec, fotochemického reaktoru katedry jaderné chemie, představení výroby tenkých vrstev katedry inženýrství pevných látek, detektorů částic Centra aplikované fyziky a pokročilých detekčních systémů (CAPADS) a koncem května využití fyziky v medicíně.

Videa v délce od 35 do 105 minut představují jednotlivá pracoviště naší fakulty na Břehovce, v Trojance, v Tróji či Dejvicích a každé si vyžádalo několik hodin příprav. Videa vznikla díky Institucionální podpoře Českého vysokého učení technického v Praze CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002382. V jeden okamžik sledovalo některé z videí až 350 lidí. Původně živé přenosy zůstávají na facebookové stránce fakulty stále uloženy (a nyní jsou i na našem kanálu YouTube), takže je mohou sledovat další lidé. Největší zájem o ně zatím projevili muži ve věku 18-24 let, největší podíl sledujících je z Prahy, následuje Brno, Liberec či Plzeň.

Jednotlivá videa najdete zde:

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.