Hlavní informace

Ve 21. ročníku Cen Wernera von Siemense uspěli (spolu s kolegy z AV ČR) také doktorandi a absolventi katedry materiálů FJFI. Oceněni byli v kategorii Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu za práci na téma Depozice ochranných vrstev z kapalin pomocí hybridního vodou stabilizovaného plazmatu.

Doktor Radek Mušálek a jeho tým vyvinuli novou technologii plazmového nástřiku ochranných vrstev určených pro extrémní prostředí. Skupina popsala metodu depozice nástřiků z kapalin, což umožňuje připravovat úplně nové typy vrstev, než jaké bylo dosud možné připravit ze standardně používaných suchých prášků. Variabilita procesu umožňuje řídit strukturu vrstev od extrémně porézních až po velmi kompaktní. Metoda je navíc velmi univerzální, použitelná pro řadu nástřikových materiálů, což bylo prokázáno experimentálně. Skupina disponuje světově unikátním plazmovým hořákem, který využívá odlišného principu stabilizace plazmatu než ostatní komerční technologie. To umožňuje zkoumat mechanismy vzniku plazmových nástřiků z kapalin z jiné perspektivy. Významný aspekt projektu představuje skutečnost, že se nejedná pouze o teoretický koncept, ale o novou technologii připravenou k praktickému využití v řadě průmyslových odvětví.

V týmu oceněných byli za katedru materiálů FJFI doktorandi Ing. Jan Medřický (1. zleva) a Ing. Tomáš Tesař (3. zleva) a absolventi Ing. Radek Mušálek, Ph.D. (2. zleva) a Ing. Jan Čížek, Ph.D.(7. zleva).

Všem oceněným gratulujeme!

siemens 033

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.