Hlavní informace

Přestože je tokamak Golem Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) nejstarším provozovaným tokamakem na světě (jeho rodný list sahá do roku 1959), stále je platný pro výuku i výzkum a dokládají to i čerstvá ocenění. Ta poslední získal díky prezentacím na konferenci The Experiment@ International Conference 2019 (exp.at’19) v Portugalsku.

191206 tokamak oceneniZa prezentaci a demonstraci vzdáleného řízení tokamaku Golem získal tým Vojtěcha Svobody, Ondřeje Grovera a Jana Stockela (všichni z FJFI) cenu za nejlepší demo v oblasti vzdělávání a stejný tým pak dostal ještě ocenění Honorable Mention za online experimenty na tokamaku Golem. Obě ceny tak reflektují především možnost ovládat a provádět experimenty na tokamaku nejen přímo v laboratoři, ale přes internet prakticky z celého světa. Za posledních šest let šlo už o zhruba dva tisíce experimentů ze zahraničí. „Náš tokamak je sice čerstvě šedesátník, ale my se staráme o to, aby i nadále dobře sloužil nejen našim studentům a vědeckým pracovníkům, ale díky internetu celému světu a těší nás velký zájem o spolupráci,“ dodává Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI.

Letos přitom tokamak i laboratoř, ve které je instalován, prošel rekonstrukcí a modernizací, aby mohl nadále, a ještě lépe sloužit výuce i experimentům. ČVUT je jednou z mála univerzit na světě, která provozuje jak fúzní reaktor – tokamak Golem –, tak i štěpný jaderný reaktor – VR-1 Vrabec. Díky tomu mohou studenti štěpení i fúzi studovat nejen teoreticky, ale mohou si obě technologie také „osahat“.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.