Hlavní informace

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček vydal pokyn ke zveřejnění anti-epidemického plánu ČVUT v souvislosti s šířením Koronaviru. V rámci preventivních opatření přinášíme studentům i zaměstnancům informace o optimálním chování. Dle aktuálních informací o šíření koronaviru COVID-19 v Itálii, MZV nedoporučuje cestovat do severní Itálie, zvláště do nejvíce postižených regionů Lombardie a Benátky/Veneto.

koronavirus

Rektor zároveň vydal zákaz služebních a studijních cest do Číny nebo s mezipřistáním v Číně. U soukromých cest prosí o jejich důkladné zvážení. Vojtěch Petráček rovněž napsal dopis premiérovi, aby podpořil záměr zastavit spojení s Čínou až do chvíle, než poklesne exponenciální nárůst epidemie.

Co je koronavirus?
Označení koronavirus se používá pro jakýkoli virus, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jde o souhrnné označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Jak se koronavirus přenáší?
Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícmi horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

Onemocnění připomínající chřipku může být velmi nebezpečné zejména pro lidi s oslabeným organismem. Neprojevuje se ihned, ale po 7 – 14 dnech. Po příjezdu z rizikové oblasti používejte roušku, je doporučena izolace 7 dní, ve které by se měly objevit příznaky respiračního onemocnění tj. dušnost, kašel, teplota.

 

 

Informace pro studenty a zaměstnance ČVUT, kteří v nedávné době pobývali v Číně

Prosíme studenty a zaměstnance ČVUT, kteří pobývali v Číně ve dvou týdnech předcházejících jejich návratu do ČR a na ČVUT, aby se registrovali v systému pomoci. Jejich kontakty budou předány hygienické službě.

Kontaktní osoba systému pomoci na ČVUT:

Ivana Kinkalová
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Mobil: +420 724 176 314
Telefon: +420 22435 3672

V případě, že jste navštívil(a) rizikovou oblast, kontaktujte Hygienickou stanici hlavního města Prahy:

Ms. Marešová
Tel.: +420 241 010 334
Mobil: +420 733 673 949
Pohotovostní linka (v noci): +420 733 673 900

Do karantény spolu s nemocným v případě potvrzení nákazy musejí i lidé, kteří byli spolu s ním v době, kdy se u něj příznaky projevily.

Další aktuální informace najdete na webových stránkách

Hygienické stanice hlavního města Prahy
Ministerstva zdravotnictví ČR
Státního zdravotního ústavu

Aktuální informace Ministerstva zdravotnictví ČR najdete zde:

https://www.mzcr.cz/dokumenty/informace-pro-obcany-v-souvislosti-s-aktualnim-vyskytem-cinskeho-koronaviru-2019_18415_1.html

Ke snížení rizika nákazy koronavirem vyšel Příkaz rektora č. 5/2020.   Aktuální informace o situaci v Praze najdete zde: https://bezpecnost.praha.eu/

Itálie: Rozšíření koronaviru COVID-19

V posledních dnech došlo k potvrzení ohnisek a rozšíření koronaviru v severní Itálii zejména v regionech Lombardie (město Milán a jeho okolí) a Benátska/Veneto. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala řadu opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Eugenao).

Ministerstvo zahraničních věcí občanům ČR doporučuje, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení sanitární situace vyhnuli.

Výše uvedená místa, která se nacházejí v izolaci, není možné navštěvovat ani je opustit. V případě porušení pravidel hrozí trestní stíhání a vysoké pokuty. Situaci kontrolují italské bezpečnostní složky.

Bližší informace najdete zde: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/italie_rozsireni_epidemie_koronaviru.html

Information in English.

 

 

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.