Hlavní informace

K zásadní změně vlastností materiálů někdy stačí nanést pouze desítky nanometrů tenké vrstvy vybrané látky. Výsledný výrobek tak může zcela změnit své původní vlastnosti. Lze jej chránit před korozí, zmenšit jeho tření, zlepšit elektrickou vodivost nebo třeba zvýšit pevnost. Je třeba ovšem najít nejen správnou látku pro tenkou vrstvu, ale také vhodný způsob její přípravy. Více o této disciplíně představí v dalším online přenosu z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) Jakub Skočdopole z katedry inženýrství pevných látek (KIPL), který se tenkým vrstvám věnuje už od bakalářského studia.

thinfilmŽivý přenos pořadu K jádru věci: Tenké vrstvy začne ve čtvrtek 14. května 2020 od 10.00 hod. na Facebooku fakulty. Doplňuje tak předchozí představení fúzního reaktoru tokamak Golem štěpného jaderného reaktoru VR-1 Vrabec a fotochemického reaktoru katedry jaderné chemie.

„Tenké vrstvy mohou snadno zásadně změnit vlastnosti materiálů. Pro průmyslové využití je to něco jako svatý grál, protože díky tenkým vrstvám mohou vyvíjet nové výrobky s dříve nevídanými vlastnostmi. KIPL spolupracuje s celou řadou institucí, které využívají našich služeb,“ vysvětluje Jakub Skočdopole. „Velký rozdíl je nanést tenkou vrstvu v laboratoři a něco jiného je umět připravit tenké vrstvy v průmyslovém měřítku, tedy dostatečně kvalitně a přitom efektivně,“ vysvětluje úskalí, na které vědci někdy naráží. „Důkazem, že se daří překážky překonávat je využití dotykových displejů chytrých telefonů, které by se bez tenkých vrstev neobešly, nebo veškerá moderní elektronika, která využívá tenké vrstvy ke konstrukci čipů,“ zapáleně přibližuje problematiku mladý vědec. Uvedl další dva zajímavé příklady. Příprava ochranných vrstev na kloubní náhrady a příprava tenkých vrstev vysokoteplotních supravodičů, kterou testuje přímo ve spolupráci s firmou CanSuperconductors. „V současné chvíli se nejvíce zajímám o vysokoteplotní supravodiče a slitiny s vysokou entropií, což jsou slitiny pěti a více prvků. Pokud by Vás zajímalo více, budu rád, když se ve čtvrtek připojíte dorazíte na živý přenos,“ uzavírá Jakub Skočdopole.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.