Hlavní informace

Snímek pořízený v rámci spolupráce katedry materiálů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) s ústavy Akademie věd ČR loni zvítězil v soutěži prestižního oborového časopisu Materials Today. Jako jeden z deseti vítězných snímků se objevil na titulní straně jednoho z letošních vydání tohoto časopisu.

200500-Materials Today-cover-May 2020V tomto čísle také vyšel krátký článek Nucleation of corrosion products on H2 bubbles: A problem for biodegradable magnesium implants?. Ten podrobněji popisuje výzkum, v rámci kterého snímek zachycující růst korozních produktů na bublině vodíku v simulovaném tělním roztoku vznikl. Snímek je spojen s výzkumem doktoranda Karla Tesaře, který se ve své disertační práci věnuje vývoji biodegradabilních hořčíkových implantátů.

Okolnosti vzniku snímku i samotný výzkum popisuje Karel Tesař v krátkém rozhovoru publikovaném na webu Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Další fotografie ze soutěže najdete na stránkách časopisu Materials Today. Tento měsíčník, který od roku 1998 vydává společnost Elsevier, se snaží komplexně pokrýt vědecký vývoj v oblasti materiálů. Kromě hlavního titulu patří do rodiny i úžeji zaměřené publikace jako Applied Materials Today, Materials Today Chemistry, Materials Today Energy, Materials Today Physics, Materials Today Nano, Materials Today Sustainability, Materials Today Communications či Materials Today: Proceedings.

O degradabilních biomateriálech mluvil Karel Tesař už dříve také na stanici Českého rozhlasu Plus v pořadu Ranní Plus: (v čase 6:25).

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.