Hlavní informace

Nejvyšší ocenění letošních Cen Josepha Fouriera o nejlepší výzkumnou práci v oblasti počítačových věd získala Jitka Kostková, doktorandka z katedry matematiky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) a Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd ČR. Odnesla si šek na 60 tisíc korun a stipendium na měsíční výzkumnou stáž. Její výzkum invariantů by mohl pomoci návrhářům karoserií zvýšit rychlost a snížit spotřebu vozidel.

cena Joseph Fourier Jitka Kostkova„Prvotní impuls přišel z praxe od inženýrů, kteří navrhují karoserie,“ vysvětluje vítězka, proč se tématu začala věnovat. „Když fouká vzduch kolem auta nebo křídla letadla, mohou se tvořit nežádoucí víry – ty snižují rychlost a zvyšují spotřebu. Invarianty, které jsem ve své práci zkoumala, se dají použít jako nástroj pro automatické hledání těchto vírů v datech ze simulací, která mají inženýři k dispozici a která v podstatě představují jakousi mapu proudění větru,“ přibližuje Jitka Kostková, jak by se dal výzkum v budoucnu využít.

Ceny Josepha Fouriera pořádá společnost Atos již deset let, slavnostní vyhlášení probíhá ve Francouzském institutu. Autoři oceněných prací získali peněžní odměny, stipendia na stáž ve Francii nebo výpočetní čas na superpočítači v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě.

Speciální cenu Národního superpočítačového centra IT4Innovations získala Katarína Furmanová z Masarykovy univerzity. která se věnovala vizualizaci interakcí proteinů s jinými molekulami. Dalšími oceněnými byli Jan Hlavnička z Českého vysokého učení technického v Praze, který se věnoval analýze poruch řeči u neurodegenerativních onemocnění, a Kateřina Žmolíková z Vysokého učení technického v Brně za výzkum v oblasti separace řeči, který zvýší přesnost při přepisu řeči na text.

Smyslem Ceny Josepha Fouriera je podpora mladých vědců. Získat ji mohou nejlepší studenti doktorandského studia a mladí vědečtí pracovníci v oblasti informatiky a výpočetních věd se speciálním zaměřením na návrh nebo využití výpočetně náročných algoritmů a metod, simulací a modelování či manipulaci s velkými objemy dat pro potřeby vědy a výzkumu ve veřejné i komerční sféře.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.