Hlavní informace

Základy programovacího jazyka Julia a jeho využití v optimalizaci, strojovém učení, diferenciálních rovnicích či statistice poznají studenti nového volitelného předmětu Strojové učení v programovacím prostředí Julia (01SUJ) (3 kredity). Vyučovat se bude v letním semestru na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) pod vedením Lukáše Adama a Václava Máchy z katedry počítačů Fakulty elektrotechnické (FEL). Předmět je nicméně otevřen všem studentům ČVUT.

210201 JuliaJulia v posledních letech získává na popularitě a má nakročeno k tomu, aby nahradila jiné oblíbené programovací jazyky. Letos se nejspíš zařadí mezi dvacet nejpoužívanějších jazyků na světě (aktuálně je na 23. místě, ještě předloni byla na 47. příčce). Nový předmět tak jistě patří mezi nejatraktivnější volitelné kurzy, a doporučujeme proto studentům, aby se zápisem neotáleli (byť zatím není určený přesný čas výuky).

Julia kombinuje výhody mnoha jazyků. Podobně jako Matlab nebo Python poskytuje jednoduchou a intuitivní syntax, která umožňuje efektivní a rychlou práci. Zároveň se však jedná o kompilovaný jazyk. Díky tomu jsou kódy napsané v Julii přirozeně rychlé a není třeba dalších úprav pro získání dostatečného výkonu, jako je typické v jiných jazycích. Jako příklad můžeme uvést automatické generování C kódu v Pythonu nebo přepisování cyklů na maticové operace, které je naopak typické pro Matlab.

210201 Julia for Machine LearningTento programovací jazyk je navržený primárně pro numerické výpočty. Díky tomu exceluje v akademické a výzkumné sféře. Díky flexibilitě, efektivnosti a rychlosti se však již rozmáhá i v komerční sféře. Navíc je Julia zdarma, čímž odpadají problémy s licenčními poplatky.

V kurzu se budeme snažit, aby studenti pochopili, jak probíraná látka funguje teoreticky. Zároveň budou studenti v každé hodině programovat, aby si osvojili i praktické znalosti. Připravili jsme stránky, které vysvětlují teorii a též obsahují pro každou lekci desítky řešených příkladů.

Od studentů očekáváme pouze základní matematické znalosti. Znalost jakéhokoliv programovacího jazyka je výhodou, ale nikoliv podmínkou. Hlavní podmínkou pro úspěšné zakončení kurzu je vypracování projektu, který si student sám zvolí. Ideálně by měl souviset s bakalářskou či diplomovou prací, takže by studenti v tomto kurzu pracovali na věcech, kterým se stejně v rámci studia věnují.

Stránky předmětu: http://bit.ly/JuliaML.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.