Hlavní informace

211104-CAAS-shromazdeni-pozvanka-Color Force – aneb tanečně vizuální pocta kvantové fyzice čeká návštěvníky slavnostního shromáždění Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS – Centre of Advanced Applied Sciences) v Divadle Archa ve čtvrtek 4. listopadu 2021. Předcházet mu od 16.00 hodin budou vědecké přednášky výzkumníků zapojených v projektu: prof. Igora Jexe, děkana Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI), prof. Vladimíra Soukenky z Fakulty architektury ČVUT v Praze (FA), prof. Tomáše Čecháka z FJFI a doc. Josefa Šafaříka z FA.

Večerní program zahájí prof. Igor Jex a doc. Jaroslav Bielčík, který je vedoucím výzkumného programu Částicová fyzika (PARPHYS) v rámci CAAS. Jedním z jeho výstupů je právě i taneční vystoupení Color Force. Vznikalo v rámci podprogramu Jazyk v komunikaci mezi vědou, uměním a veřejností, který vede Roman Berka, ředitel Institutu intermédií (IIM) při Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. V rámci projektu došlo k četným setkáním vědců s umělci z různých oborů a jejich společné práci.

Koncept vystoupení je společným dílem choreografky Veroniky Švábové, systémového designera Jakuba Hyblera a světelného designera Tomáše Morávka. Ti pojali představení jako neustálý pohyb částic jako síla a energie, kterou umožňuje život sám. Kamera snímá tanec na jevišti a ihned jej zpracovává v realtimové projekci do obrazů inspirovaných výzkumem na urychlovači částic v CERN a BNL a zkoumáním a detekcí elektricky nabitých částic v bublinkové komoře. Jeviště jako metafora pro nejzákladnější fyzikální jevy, bez kterých by bylo jen velké nic.

Projekt CAAS je jeden z největších projektů spolufinancovaných Evropskou unií prostřednictvím operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT). V případě zájmu se registrujte online (do vyčerpání kapacity).

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.