Hlavní informace

20211130 048 CVUT VIC Ryszawy

Na jaře roku 2020 zasáhla svět pandemie covidu-19. Na vývoj a následky této pandemie nebyl nikdo připravený a vyžadovala řadu improvizovaných řešení. Každý, kdo mohl, se zapojil do boje s nemocí. Pracovníci a studenti ČVUT nezůstali v tomto směru pozadu. Za zmínku stojí vývoj plicních ventilátorů, celoobličejové masky pro lékaře v prvních liniích, výroba více než 110 tisíc litrů dezinfekce nebo intenzivní poradenství v oblasti nouzové sterilizace roušek. Jak univerzita pomáhá, shrnuje stránka ČVUT.

V úterý 30. 11. 2021 rektor univerzity doc. Vojtěch Petráček udělil více než stovce vybraných osobností napříč univerzitou Medaili k ocenění odborníků ČVUT za mimořádné výkony v době krize. Mezi těmito oceněnými byla i řada osobností naší fakulty v čele s děkanem prof. Igorem Jexem. O události si můžete přečíst na stránce ČVUT.

Virtuální promoce

Prof. Igor Jex, přední mezinárodně uznávaný odborník v oblasti kvantových technologií, děkan fakulty a současně ředitel Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd, podpořil a zaštítil výrobu dezinfekce na naší fakultě. Svůj neoddiskutovatelný podíl má pak především na uskutečnění on-line promocí pro naše absolventy. Co by se mnohým mohlo zdát jako minoritní záležitost při boji s pandemií, však bylo gestem lidskosti a rodinného přístupu, kterého si na fakultě tolik vážíme. Pro bezmála 70 absolventů a jejich rodinné příslušníky nechal zorganizovat slavnostní promoci, na které absolventi složili svůj absolventský slib. [video]

K ocenění prof. Jex dodává. „Ocenění si vážím, chápu ho ale především jako ocenění práce mnoha pracovníků a studentů fakulty ve velice složité situaci. Bylo vždy povzbudivé vidět, jak nás všechny snaha o pozitivní řešení spojovala. Obdivoval jsem například obětavost Dr. Vlka, který byl vždy u aparatur na míchání dezinfekce při mých mnoha návštěvách na katedře jaderné chemie. Podobně mě až zaskočila invence doc. Kozempela, který skoro přes noc zorganizoval linku na výrobu už zmíněné dezinfekce. Obrovské množství práce se samozřejmě odvedlo v oblasti pedagogiky pod záštitou proděkana prof. Beneše.“ 

Výroba dezinfekce

Další velkou stopou v boji s pandemií byla výroba dezinfekce. Jakmile začal v České republice nárůst počtu potvrzených nakažených nemocí COVID-19, zmizela z obchodů a skladů veškerá dezinfekce. Její akutní nedostatek obratem začala řešit katedra jaderné chemie, která prakticky ze dne na den zahájila výrobu dezinfekce AntiCOVID. Nejprve aby zásobila fakultu a ČVUT a následně již dodávala i pro Integrovaný záchranný systém hl. m. Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Fakultní nemocnici Motol a řadě dalších institucí.

Do výroby dezinfekce se zapojilo 34 dobrovolníků z řad zaměstnanců a studentů (jejich úplný výčet je níže). Za to jim všem patří velký dík a toto ocenění je určeno i pro ně. Každý z nich měl na starosti určitou část procesu a byl nedílnou součástí celého týmu.

Osobnostmi, které stály u zrodu myšlenky na výrobu dezinfekce jsou doc. Ján Kozempel a Dr. Martin Vlk, kteří pracují ve skupině radiofarmaceutické chemie KJCH, zabývající se interdisciplinárním výzkumem a vývojem nových sloučenin a materiálů využitelných v medicíně i průmyslu. Skupina se dále zabývá přípravou a studiem vlastností radionuklidů a jejich mírovému využití.

Doc. Ján Kozempel inicioval výrobu dezinfekce ze zdrojů skupiny, později KJCH pro potřeby fakulty. Osobně zajišťoval v prvním sledu suroviny pro operativní výrobu pilotního množství na čtvrt provozní aparatuře. Této přípravy se účastnila i řada studentů z jeho skupiny. 

Dr. Martin Vlk a doc. Ján Kozempel vytvořili technologické výrobní zařízení na zpracování postupně 30 l, 50 l, 100 l a 200 l v jednom reakčním kroku. Takto byla navýšena postupně kapacita výroby až na 7000 l denně. Dr. Vlk připravil a optimalizoval aparatury pro výrobu a také zajišťoval evidenci spotřeb surovin a QA, doc. Kozempel pak optimalizoval výrobní postupy a věnoval se ověření účinnosti a funkčnosti dezinfekce prostřednictvím Státního zdravotního ústavu. Oba organizovali vstupní suroviny pro výrobu a expedici dle požadavků RČVUT. Ve chvíli, kdy byly plněny požadavky magistrátu Hl. m. Prahy a realizovány dodávky Ethanol Energy, příjem ethanolu zaštiťoval doc. Čuba. Ten se také staral s dr. Čubovou o produkci čisté vody až do chvíle, kdy byly požadavky na výrobu tak vysoké, že vodu pro výrobu začal dodávat komerční dodavatel. 

„Veškerá činnost se opírala o studenty a pracovníky, kteří pracovali neúnavně a naprosto skvělým způsobem pomáhali rozjet výrobu a distribuci. Jim všem patří velký dík. Bez nich, bychom nic z toho, co jsme udělali nezvládli,“ dodává Dr. Martin Vlk.

P1120903

Doc. Václav Čuba pak měl z pozice proděkana pro rozvoj na starosti především koordinaci výroby a expedice dezinfekce – jednalo se zejména o zajišťování dodávek dostatečného množství vstupních surovin a jednání s dodavateli, dále zajištění včasného odběru hotové dezinfekce a jednání s rektorátem, případně odběrateli. Zapojil se i do samotné výroby a vedl skupinu zodpovědnou za přípravu ultračisté sterilizované vody, která je pro výrobu dezinfekce nezbytná.

UV sterilizace se prováděla na experimentální velkokapacitní fotochemické aparatuře, kterou doc. Čuba se svým týmem původně zkonstruoval za podpory ČVUT jako technologický demonstrátor inovativní techniky pro výrobu nanomateriálů. „Jsme velice rádi, že jsme aparaturu mohli využít i k jinému účelu, a že se investice do ní univerzitě vyplatila,“ dodává doc. Václav Čuba.

O celé atmosféře výroby dezinfekce vypovídají slova dr. Miroslavy Semelové, která se akce výroby dezinfekce taktéž účastnila. „Jsem vděčná kolegům, že se jim podařilo tuto akci zorganizovat a mohla jsem se jí účastnit. V době uzávěry škol, kdy všechny děti, včetně mých, byly doma na distanční výuce a bylo třeba se postarat jak o jejich vzdělávání, tak o všechny jejich další potřeby, pro mě byla akce výroby dezinfekce i jakousi formou odreagování. Po směně při výrobě dezinfekce jsem další domácí výuku zvládala s větším klidem. Všem účastníkům děkuji nejen za realizaci prospěšné věci ale hlavně za příjemnou atmosféru, v níž se celá akce uskutečnila.“

O tom, že někdy bylo těžké skloubit rodinný a pracovní život v tomto období může mluvit i další žena, která převzala ocenění z rukou pana rektora, dr. Kateřina Čubová, maminka dvou dospívajících dcer. V době výroby dezinfekce na naší fakultě pomáhala přímo s čištěním vody pomocí UV sterilizace a také jezdila po logistických centrech, kde pomáhala s koordinací dodávek surovin či odběru dezinfekce, a v některých případech rovněž zajišťovala dokumentaci.

Nicméně je třeba nezapomínat i na ty, kteří se nepodíleli přímo na výrobě dezinfekce, ale přispěli svým dílem. „Ocenění beru jako ocenění všech pracovníků, kterým nebyl aktuální nedostatek dezinfekce lhostejný, v dané situaci byli ochotni v rámci svých možností pomoct a přes mnoho překážek se dokázali zapojit a vytrvat až do chvíle kdy byl dezinfekce dostatek. Kromě níže jmenovaných, je tady i celá řada lidí, kteří se na výrobě či expedici podíleli nepřímo, nebo ji svým flexibilním jednáním či vstřícným přístupem umožnili a za to jim patří dík. Zejména vedení katedry jaderné chemie, fakulty, pracovníků děkanátu, technicko-ekonomického provozu, externistů či dodavatelských firem. Za naši fakultu si dovolím jmenovat alespoň pana Ing. Leopolda Vránu (předchozího tajemníka fakulty) a jeho tým, pana Petra Zamrazila (správa budov) nebo p. Bohumila Košáka (fakultní řidič)“, vzpomíná doc. Kozempel. 

Seznam všech pracovníků a studentů pracujících přímo na výrobě dezinfekce (v abecedním pořadí):

Karolína Bergelová

Barbora Neužilová  vyber 4176jpg 49677216297 o
Václav Čuba Lukáš Ondrák
Kateřina Čubová Martin Palušák
Martin Daňo Zuzana Petrmichlová
Kateřina Děcká Kseniya Popovich
Petr Distler Tomáš Prášek
Barbora Drtinová Lenka Prozová Procházková     
Daniela Dvořáková Michal Sakmár
Kateřina Fialová Barbora Sedmidubská
Simona Gabrielová       Miroslava Semelová
Šárka Hráčková Edvard Sidoryk
Iveta T. Hošnová Marie Skálová
Ivan Hupka Michaela Škodová
Jana Kittnerová Veronika Valová
Ján Kozempel Pavel Vašek (FS ČVUT)
Ekaterina Kukleva Barbora Vašková
Ester Merunková Martin Vlk

 

Nouzová sterilizace

S příchodem pandemie nastala také vlna šití roušek a následné řešení, jak roušky nejlépe sterilizovat. Na facebookovém profilu fakulty vznikl příspěvek ohledně nouzové sterilizace, který sestavil doc. Václav Čuba. Dalo by se říct, že si tím na sebe ušil bič, protože příspěvek následně sdílelo více než 200 osob či institucí (ordinace lékařů, domy s pečovatelskou službou, ZŠ a SŠ apod.). Díky tomu se také vzedmula vlna dotazů ohledně detailů ke sterilizaci, na které doc. Čuba neúnavně odpovídal. Dotazy chodily mailem i na FB profil školy. Pro velký zájem jsme pak příspěvek umisťovali na webové stránky fakulty a pomáhali tak lidem v těžké situaci řešit nedostatek ochranných pomůcek.

Všem oceněným a jejich týmům patří dík nejen pana rektora, ale i širší veřejnosti za jejich obětavou práci navzdory vlastnímu pohodlí.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.