Hlavní informace

navsteva velvyslance Korejske republikyVelvyslanec Korejské republiky Tae Jin Kim navštívil začátkem prosince 2021 školní jaderný reaktor VR-1 Vrabec, který v pražské Troji provozuje naše fakulta. Provázel ho tam rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, děkan FJFI prof. Igor Jex a vedoucí Katedry jaderných reaktorů Jan Rataj.

„Jsme jednou z mála univerzit na světě, která provozuje hned dva školní reaktory – kromě VR-1 totiž máme také fúzní reaktor – tokamak Golem. A navíc už probíhá výstavba druhého štěpného reaktoru VR-2, což mohl velvyslanec Korejské republiky na vlastní oči vidět,“ říká doc. Vojtěch Petráček.

Návštěva velvyslance Tae Jin Kima navazuje na letošní návštěvu delegátů naší univerzity v Korejské republice v rámci akce Korejsko-českého fóra pro budoucnost. „Během této akce jsme se setkali s reprezentanty korejských univerzit a vědeckých pracovišť. Nabízí se hned celá řada možností užší spolupráce nejen v oblasti jaderné energetiky, ale i v řadě dalších obor a technologií, jako jsou radiofarmaka, kvantové technologie, decommissioning či ochrana kulturních památek,“ vysvětluje prof. Igor Jex.

V následné diskuze se zástupci ČVUT s korejským velvyslancem a jeho doprovodem shodli na oboustranném zájmu o rozvoj spolupráce jak ve vědecké, tak ve vzdělávací oblasti.

Jižní Korea, kde žije téměř 52 milionů obyvatel, je jednou z deseti největších ekonomik světa. Prosazuje se zejména v oblasti informačních a komunikačních technologií, včetně polovodičů a 5G komunikací. Také díky tomu patří mezi největší exportéry světa. Korejská společnost KHNP je také jedním z uchazečů o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Sama Korejská republika provozuje čtyři jaderné elektrárny.

Fotografie z návštěvy velvyslance Korejské republiky najdete v mediatéce

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.