Hlavní informace

220330-World Pendulum Project-1Ukázat geofyzikální modely, které stojí za změnami gravitace v závislosti na zeměpisné šířce, je cílem mezinárodního projektu World Pendulum Alliance, jehož součástí je také Jaderka. Také proto je v hale před tokamakem Golem umístěno jedno z kyvadel. Na projektu se podílí devět latinskoamerických univerzit a čtyři evropské. V březnu se 20 jejich zástupců sešlo na půdě Jaderky na pracovním semináři, který organizoval Vojtěch Svoboda z Katedry fyziky.

Projekt World Pendulum Alliance koordinuje portugalská univerzita Técnico Lisboa a spolufinancuje program Erasmus+. Soustava kyvadel v různých zeměpisných šířkách v několika zemích umožňuje pochopit proměny gravitace v závislosti na konkrétních podmínkách dané lokality. Frekvence Identických kyvadel se totiž liší v závislosti na různých faktorech včetně zeměpisné polohy, ale také třeba pohybu měsíce či typu geologického podloží.

Zapojené univerzity: Brazílie (University of Brasilia, Universidade Estadual de Santa Cruz, Pontifical Catholic University of Rio De Janeiro), Česko (ČVUT), Francie (École Centrale De Marseille), Kolumbie (Universidad de Los Andes, Universidad Nacional Abierta ya Distancia ), Chile (University of Chile, Universidad Técnica Federico Santa María), Panama (Universidad Tecnológica de Panamá, Universidad Catolica Santa Maria La Antigua), Portugalsko (Tecnico Lisboa), Španělsko (Universitat Politecnica De Catalunya).

„Jaderka k projektu přispívá nejen umístěním kyvadla, ale také předáním know how pro vzdálené ovládání, které se už osvědčilo a využívá při správě plazmatických výbojů na Golemovi,“ vysvětluje Vojtěch Svoboda. Ovládání kyvadel je dostupné online přes adresu http://elab.ist.utl.pt/rec.web/.

Základní info o projektu, jehož důležitou součástí je také sdílení zkušeností evropských univerzit s latinskoamerickými univerzitami, jsou na webu univerzity Técnico.

 World Pendulum Project-Prague-workshop-Large

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.