Hlavní informace

Veletrh vedy-ilustraceModel školního štěpného jaderného reaktoru a speciální detektory, z nichž některé slouží i v kosmu, jsou hlavními lákadly stánku Jaderky na Veletrhu vědy. Ten probíhá na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech od čtvrtka 2. do soboty 4. června 2022.

Na modelu školního štěpného reaktoru VR-1 Vrabec si zájemci mohou vyzkoušet, jak se řídí štěpná reakce podobně, jako to dělají třeba operátoři v jaderné elektrárně. Školní reaktor je ale mnohem menší a přehlednější a studenti si tak mohou opakovaně zkoušet reakci spustit, stabilizovat i zastavit. Díky jeho téměř nulovému výkonu je to prakticky bez rizika a bez nákladů. Ostatně i to je důvod, proč školní reaktor využívají kromě studentů také zaměstnanci elektráren a byla u něj třeba i posádka jaderné ponorky z Velké Británie. Model umožňuje přinést možnost práce s reaktorem prakticky kamkoli, třeba i do stánku na Veletrhu vědy.

Návštěvníci si budou moci důkladně prohlédnout také detektory včetně těch, které má fakulta na oběžné dráze Země. Přístroj 2SD vyvinula FJFI ve spolupráci s firmou ESC Aerospace. Skládá se z detekčních systému SXRM, SXM a pomocné elektroniky, jako je mikrokontrolér a napájecí zdroje. Nejdůležitější komponentou 2SD jsou detekční čipy SpacePix2 a X-CHIP-03 vyvinuté na FJFI. Je umístěn na palubě družice VZLUSAT2, provozované Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem, vypuštěné 13. ledna 2022. V průběhu května 2022 byl uveden do provozu a v současnosti probíhá první měřící kampaň. Monitorují kosmické počasí a ionizující záření, a pomáhají tak lépe chránit vesmírnou infrastrukturu, ale také lidskou posádku před kosmickým zářením.

Zájemci si budou moci ověřit své znalosti či odhad v kvízu o radioaktivitě.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.