Hlavní informace

220628 KHNP CVUT podpis LargeJae-Hoon Chung, generální ředitel společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), a doc. Vojtěch Petráček, rektor ČVUT v Praze, podepsali na konci června na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (MPO) smlouvu o porozumění. U slavnostního okamžiku nechyběl ani ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a náměstek ministra sekce pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Memorandum otevírá cestu řadě fakult ČVUT pro užší spolupráci v oblasti energetiky. Těžištěm bude spolupráce v jaderné oblasti, ale nabízejí se možnosti i v nejaderných oborech, ve kterých ČVUT má národně a mezinárodně silnou pozici, ať už jde o stavebnictví, strojírenství nebo elektrotechniku. „Naše univerzita byla a zůstává důležitým zdrojem prvotřídních odborníků pro jaderný průmysl a energetiku. Velmi mne těší, že přední světové firmy stojí o spolupráci s námi a vnímají důležitou roli vzdělávání a vědy,“ uvedl doc. Vojtěch Petráček.

Podpis dohody je výsledkem dlouhodobých kontaktů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) s korejskými institucemi a firmami působící v oblasti jaderných věd a energetiky. V průběhu minulých let je navázal tehdejší děkan FJFI prof. Igor Jex. „Nyní jsou na fakultě v Praze na krátkodobém pobytu studenti univerzity KEPCO International Nuclear Graduate School (KINGS), vzdělávací instituce spadající pod KHNP. Katedra jaderných reaktorů FJFI pak s korejským partnerem připravuje technologicky orientované projekty, Návštěva studentů se měla realizovat už dříve, COVID situace ale naše plány přibrzdila,“ vysvětluje prof. Igor Jex.

Firma KHNP je dceřinou společností Korea Electric Power Corporation. V Jižní Koreji provozuje velké jaderné a vodní elektrárny, které produkují téměř 30 procent elektřiny v zemi.

Začátkem června 2022 už smlouvu o spolupráci v oblasti jaderného výzkumu, vývoje a vzdělávání podepsal Jae Seon Cho, Ph.D., vice president korejské společnosti FNC Technology a doc. Václav Čuba, děkan Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.