Hlavní informace

Během Letní univerzity se studenti podívali až k reaktorovu odstaveného druhého blokuZ celkových 35 vybraných studentů ze sedmi vysokých škol se letos Letní univerzity v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) účastnilo osm studentek a studentů Jaderky. Celkerm se na stáž hlásilo 110 zájemců, z nich pomohly vybrat testy. Dvoutýdenní odborná stáž dává účastníkům možnost velmi blízko se seznámit třeba s prací operátorů jaderné elektrárny.

Během dvou týdnů během srpna 2022 čekaly účastníky tři desítky přednášek a prohlídek například kontrolovaného pásma, strojovny, havarijního řídícího střediska nebo Laboratoře radiační kontroly okolí. Poslední den museli studenti získané vědomosti prokázat během závěrečných zkoušek.

„Energetika se mění, roste význam jádra, do hry navíc vstupují modulární reaktory. Studenti si tyto příležitosti uvědomují a je dobře, že jim jdou takto naproti. Pro nás je to zase příležitost získat kvalitní lidi pro současné i budoucí jaderné zdroje,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Navštívili i chladicí věžJen v Temelíně ČEZ letos přijme téměř stovku nových lidí. Hodně se přitom soustředí na budoucí operátory. „Z hlediska provozu jde o klíčové pozice, se kterými je spojen i zajímavý kariérní růst, aniž by člověk musel měnit svého zaměstnavatele. Ze současných účastníků Letní univerzity má třetina psychologický profil, který by jim do budoucna umožnil usednout do prestižního křesla na blokové dozorně,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Prestiž celé akce zvýšilo setkání s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. „Pro mě je Letní univerzita příležitost poskytnout studentům informace, ke kterým se nemusí v rámci klasického studijního programu dostat a současně i možnost poslechnout si, co si o nás myslí. Absolventy Letní univerzity potkávám v Temelíně, Dukovanech i u nás na úřadě a musím říci, že jsem ráda, protože jejich reference jsou vynikající,“ uvedla Dana Drábová.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.