Hlavní informace

220930 Noc vedcu na CVUTV pátek 30. září 2022 proběhne po celé republice Noc vědců – chystá se na ni také Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, a to jak v Praze, tak i v Děčíně. Začíná se v 17:00 hodin a program na fakultě končí ve 23:00. Nejen, že se dozvíte spoustu věcí, ale leccos si budete také moci sami vyzkoušet.

V Praze se tak můžete třeba dozvědět, kde všude na vás číhá ionizující záření, jestli se ho musíme vždy bát, případně jak nám pomáhá. Můžete si také přinést třeba takzvané uranové sklo a nechat si změřit, jak moc "svítí". Budete si moci vyzkoušet léčbu onkologických pacientů s pomocí urychlovače (virtuálně) nebo zjistíte možnosti využití supravodivosti. Pro všechny je pak připravený matematický kvíz v angličtině.

Na pracovišti v Děčíně si zájemci mohou prohlédnout radioaktivní sbírku – zařízení pro měření ionizujícího záření, či třeba navštívit temnou komoru, kde lze vidět „neviditelné“ záření. A nebudou chybět ani demonstrace zajímavých fyzikálních efektů.

Celý program a začátky jednotlivých exkurzí a přednášek najdete na webu akce jak v Praze (Břehová 7), tak v Děčíně (Pohraniční 1).

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.