Hlavní informace

EU2022 ceske predsednictvi logoKonference Jaderná energetika ve výrobě vodíku pro přechod na čistou energii chce představit aktuální situaci v této oblasti v Evropě a USA. V rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie ji v úterý 11. října 2022 od 15:00 pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO), Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) a Česká vodíková technologická platforma (HYTEP).

Konference se uskuteční na FJFI (posluchárna B103) a stále ještě je možné se registrovat na jejích stránkách. Celý program bude v angličtině. Vystoupí na ní například Michel Berthélemy z Agentury pro atomovou energii OECD (NEA), Carlos Leipner, ředitel globální strategie pro jadernou energetiku organizace Clean Air Task Force, Shannon M. Bragg-Sitton z Idaho National Laboratory, Martin Šilhan z Centra výzkumu Řež a další.

Přednášející budou hovořit zejména o výstavbě a bezpečném provozu nových jaderných elektráren pro výrobu elektřiny nebo tepla, včetně výroby vodíku, s využitím nejlepších dostupných technologií. EU chce zvýšit svůj závazek v oblasti vodíku a k jeho výrobě může využít právě jadernou energii. Ta však zatím není ve vodíkové strategii EU zmíněna a koncept "nízkouhlíkového vodíku" nestanovuje vhodný rámec pro nové investice bez pevně stanoveného cíle.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.