Hlavní informace

220924 Jakub Hruby oceneniJakub Hrubý si z mezinárodní konference 24. Heart of Europe bio-Crystallography meeting (HEC-24) odvezl vítězství v kategorii Flash Talk za svou prezentaci Effects of the Zn2+ to Cd2+ Exchange on the Structure and Activity of S1 Nuclease. Jakub Hrubý je studentem magisterského studia Katedry inženýrství pevných látek Jaderky (KIPL) pod vedením doc. Petra Kolenka a současně pracuje v Laboratoři struktury a funkce biomolekul Biotechnologického ústavu AV ČR (BTÚ).

„Práce Jakuba Hrubého pomáhá lépe pochopit vlastnosti enzymu S1 a snad také k vylepšení jeho současné průmyslové aplikace o nové možnosti. Enzym v současnosti slouží k analýze vzorků nukleových kyselin. Porotu vedle prezentačních dovedností Jakuba určitě zaujalo také užití iontů kadmia a jeho zcela nečekané vazby do míst enzymu S1, kde se obyčejně vyskytují zinečnaté ionty,“ vysvětluje doc. Petr Kolenko.

Konference HEC dává každý rok příležitost k setkání přibližně dvaceti výzkumných skupin v oblasti makromolekulární krystalografie z Německa, Polska, Rakouska a České republiky. Zaměřuje se na prezentace výsledků výzkumu studentů těchto skupin. Letos se uskutečnila ve dnech 22-24. září 2022 v České republice v Dolní Vltavici, kam dorazilo více než sto mladých vědců.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.