Hlavní informace

FJFI medaile I a II stupneNa zasedání Vědecké rady FJFI v polovině října 2022 předal děkan doc. Václav Čuba stříbrné medaile FJFI prof. Janu Johnovi z Katedry jaderné chemie a prof. Jiřímu Kunzovi z Katedry materiálů. O několik dní později pak na kolegiu děkana dostal bronzovou medaili FJFI prof. Pavel Šťovíček z Katedry matematiky. Medaile jsou pro všechny oceněné poděkováním za jejich dlouholetý přínos k rozvoji vědy a pedagogiky na naší fakultě s výrazným mezinárodním přesahem.

Prof. Ing. Jan John, CSc. vystudoval KJCH, kde v roce 1977 získal inženýrský titul. Po obhájení doktorské práce působil v letech 1985–86 v rámci postdoktorandského studia na univerzitách v norském Oslu a Trondheimu a poté do roku 1990 ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů v ruské Dubně. Po návratu na fakultu, kde v roce 2005 získal titul profesora, založil Centrum pro radiochemii a radiační chemii ČVUT v Praze, následně se stal vedoucím KJCH. Ve své vědecké práci se soustředí zejména na separační metody využitelné při zpracování radioaktivních odpadů, radioanalytické metody, jadernou spektroskopii a v poslední době i chemii supertěžkých prvků.

Prof. Ing. Jiří Kunz, CSc. získal inženýrský titul na KMAT v roce 1975 a v roli pedagoga zůstal katedře věrný dosud. V devadesátých letech se podílel na založení detašovaného pracoviště ČVUT v Děčíně, kde i krátce učil. V letech 1995–2000 zastával funkci proděkana na FJFI, v letech 2006–22 vedl KMAT. Titul profesora získal v roce 2007. V rámci své vědecko-výzkumné činnosti se zabývá únavou konstrukčních materiálů, aplikovanou lomovou mechanikou, analýzou poruch a fraktografií. Své znalosti a zkušenosti předal široké odborné veřejnosti v knize Základy lineární a nelineární lomové mechaniky pro inženýrskou praxi.

Prof. Ing. Pavel Šťovíček, DrSc. absolvoval studium na KM FJFI v roce 1981. Tituly kandidáta věd a posléze doktora věd obdržel v letech 1986, respektive 1999.  Po letech (1987–90) strávených Spojeném ústavu jaderného výzkumu v Dubně se vrátil na KM, kde se v roce 2001 stal profesorem. V letech 1995–96 působil na TU Clasuthal jako Humboltův stipendista. Vědecky se zaměřuje na aplikace algebraických, geometrických a funkcionálně analytických metod v kvantové mechanice. Vychoval řadu úspěšných doktorandů, kteří tuto oblast dále rozvíjejí. Dvě funkční období působil ve funkci vedoucího katedry matematiky, během této doby katedra matematiky posílila pověst respektovaného vědeckého pracoviště.

Přehled laureátů medailí FJFI najdete zde.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.