Hlavní informace

221100 Medaile CVUT doc Jan SieglHned dvě medaile ČVUT I. stupně udělil rektor univerzity doc. Vojtěch Petráček vědcům z Jaderky. Zlaté medaile tak získal prof. Igor Jex z Katedry fyziky (KF) a doc. Jan Siegl z Katedry materiálů (KMAT). Medaile se slavnostně předávaly na zasedání Vědecké rady ČVUT v prostorách Betlémské kaple, kde si ji doc. Jan Siegl koncem listopadu 2022 osobně převzal.

Prof. Igor Jex byl na medaili ČVUT navržen za svůj dlouhodobý přínos k vědecko-pedagogickému rozvoji univerzity. Na KF působí od roku 1997, kdy se vrátil z řady post-doktorských stáží v Japonsku, Finsku a Německu. Dlouhodobě vede nebo vedl základní přednášky z teoretické fyziky, termodynamiky a statistické fyziky v bakalářském studiu, a specializované přednášky z kvantové informace a komunikace a kvantové optiky v magisterském a doktorském stupni. V letech 2006–14 byl vedoucím KF, v letech 2014–21 pak děkanem fakulty. Během jeho vedení zažila KF bouřlivý rozvoj, kdy se etablovaly studijní obory zaměřené na matematickou fyziku, jadernou a částicovou fyziku a fyziku termojaderné fúze, a katedra se stala předním pedagogickým a vědeckým pracovištěm v těchto oblastech na univerzitní i celonárodní úrovni. Jako děkan FJFI posiloval spolupráci mezi fakultami ČVUT v Praze ve vědecké a pedagogické oblasti, např. v rámci projektu OP VVV Centrum pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS), v projektech v oblasti kvantové komunikace Open QKD a EURO-QCI, nebo v projektu NPO Kvantová informatika, který má za cíl vytvořit magisterský studijní program ve spolupráci fakult FJFI, FIT, FEL a FS. Díky svým zahraničním kontaktům a vědeckým výsledkům výrazně přispěl k internacionalizaci ČVUT. V současnosti dále pokračuje v práci pro univerzitu jako člen Vědecké rady ČVUT a člen Rady pro vnitřní hodnocení.

Doc. Jan Siegl získal medaili ČVUT za svůj mimořádný přínos k rozvoji metod kvantitativní fraktografické analýzy a k rozšíření jejich uplatnění při řešení aktuálních problémů průmyslové praxe v ČR i v zahraničí. Pod jeho vedením se fraktografické pracoviště dostalo na špičkovou mezinárodní úroveň. Vědeckovýzkumné i pedagogické aktivity Jana Siegla významně přispěly k účinné propagaci ČVUT v Praze. Na fakultě působí doc. Jan Siegl od roku 1977. Krátce po dokončení svého magisterského studia se se spolu s prof. Ivanem Nedbalem zapojil do budování fraktografického pracoviště KMAT. Byl prvním operátorem na řádkovacím elektronovém mikroskopu, kterým bylo toto pracoviště vybaveno. Během své kariéry se výrazně zasloužil o rozvoj fraktografických metod a jejich aplikaci při řešení aktuálních problémů průmyslové praxe (letecký průmysl, automobilový průmysl, klasická i jaderná energetika, chemický průmysl atd.). Fraktografické pracoviště se pod jeho vedením dostalo na špičkovou mezinárodní úroveň. Jeho výsledky nalezly příznivý ohlas a uplatnění nejen u české odborné veřejnosti, ale i u řady zahraničních partnerů, se kterými doc. Jan Siegl aktivně spolupracoval (TU Delft, Electricité de France, Pechiney, JRC Petten, NTU Singapore atd.). V rámci ČR působil jako lektor ve speciálních kursech organizovaných pro vědecko-výzkumné pracovníky a provozní inženýry, v zahraničí měl celkem 13 zvaných přednášek.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.