Hlavní informace

ETQ Collider Ceremony6Student Jaderky Danila Lisitskii se spolu s dalšími členy vítězného týmu nadnárodní soutěže EuroTeQaThon – Prokopem Pučejdlem a Edoardem Tasinim (oba z Fakulta strojní) – na dva dny podíval do Bruselu. Ve dnech 19. a 20. ledna 2023 se setkali s představiteli Evropské komise a vyzkoušeli si, jaké je to usednout v Europarlamentu. A samozřejmě mohli blíže popsat svůj projekt využití odpadního tepla pro výrobu elektřiny.

Tři studenti se přihlásili do druhého ročníku meziuniverzitní soutěže EuroTeQ Collider, aniž by se znali. Během speciální výuky postavené na projektové výzvě předložené společností z praxe vytvořili tým a vypracovali projekt, který nakonec v celé soutěži zvítězil.

Nápad zpracovali na základě zadání největšího českého distributora plynu, skupiny GasNet, a příkladu odpadního tepla ze stanic pro redukci tlaku zemního plynu. Princip přeměny odpadního tepla na elektrickou energii lze využít prakticky kdekoli v průmyslu, kde odpadní teplo vzniká. Odborná porota vybrala jejich projekt jako soutěžní pro EuroTeQaThon.

V Bruselu se studenti ČVUT setkali s Enriquem Garciou Johnem, politickým úředníkem Evropské komise se zaměřením na životní prostředí, který prezentoval legislativní strategii pro odpady a se zájmem si vyslechl prezentace studentů a jejich nápady. Následovalo setkání s Vanessou Debiais-Sainton, vedoucí oddělení pro vysokoškolské vzdělávání Generálního ředitelství pro vzdělávání, sport a kulturu sekce Mládeže, vzdělávání a Erasmus+. Od ní se dozvěděli zejména o vizích pro vysokoškolské vzdělání a základních strategiích. Vanessa Debiais-Sainton se zajímala o zkušenosti studentů s Colliderem a možnostmi mezinárodní spolupráce napříč evropskými univerzitami.

Následujícího dne se vítězové EuroTeQaThonu setkali s programovou manažerkou EIC (European Innovation Council) pro přeměnu obnovitelné energie a využívání alternativních zdrojů Carinou Faber a vyslechli prezentaci Evropské rady pro inovace zaměřenou na financování výzkumného projektu, což je stěžejní evropský inovační program, jehož cílem je identifikovat, rozvíjet a rozšiřovat průlomové technologie a inovace.

Vrcholem programu byla návštěva Evropského parlamentu a možnost usednout přímo v jednacím sále. Studenti zažili autentickou atmosféru největšího mezinárodního parlamentu na světě a zároveň se dozvěděli vše potřebné o jeho úloze a pravomocích.

Třetí běh projektu EuroTeQ Collider pod vedením prof. Henriho Achtena bude brzy otevřen v KOS k zápisu studentům. Třetí EuroTeQaThon bude hostit ČVUT v Praze a vítězové druhého ročníku přislíbili organizační pomoc.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.