Hlavní informace

Forbes 30pod30 Kristina JaruškováKristina Jarůšková, doktorandka z Katedry softwarového inženýrství FJFI (KSI), která je nyní v CERNu, se dostala do prestižního žebříčku časopisu Forbes 30pod30 pro rok 2023. V žebříčku se po desáté každý rok objevuje 30 talentovaných, schopných a úspěšných lidí do 30 let. A Jaderka už v něm zástupce měla: V roce 2020 to byla Roberta Bimbová a David Klečka, o rok později Petr Hauschwitz.

Kristina dříve na Jaderce studovala Aplikované matematicko-stochastické metody pod hlavičkou skupiny GAMS (Group of Applied Mathematics and Stochastics). V CERNu se nyní podílí na vývoji deep learning modelů využívaných při simulaci částic v detektorech. Tyto AI modely nabízí o několik řádů rychlejší alternativu ke stávajícím nástrojům založeným na výpočetně náročných Monte Carlo simulacích, a umožní tak simulování mnohem většího počtu srážek.

Využitím statistických metod a strojového učení pro analýzu dat se Kristina zabývala už od bakalářské práce. Nejprve na projektu pro americkou laboratoř Fermilab. Pak následoval semestr v Singapuru, během kterého se hlásila mimo jiné na stáže v CERN a Evropské vesmírné agentuře (ESA). Během stáže v ESA začala intenzivně používat Python a vyzkoušela machine learning na úplně jiné úloze, než které se věnovala ve škole v bakalářce a diplomce. Důležité také bylo, že veškerá práce, porady a prezentace musela vést v angličtině. Letní stáž ve Švýcarsku vyústila v nabídku místa v CERN v programu pro PhD studenty.

„Osobně považuji za klíčové vyjet během studia do zahraničí, ať už na stáž nebo na jinou univerzitu. Nejen, že se člověk osamostatní a nabere zkušenosti všeho druhu, ale otevřou se tím nové možnosti. S každou další stáží je to pak jednodušší a jednodušší. Jaderka dokáže poskytnout velmi dobrý teoretický základ, na stáži si ale vyzkoušíte práci na reálném problému, kterému se věnujete každý den společně s kolegy z týmu, což je dost odlišná zkušenost,“ vysvětluje Kristina.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.