Hlavní informace

Oblíbená akce MasterClasses pořádáná v kooperaci s CERNem se letos rozšířila o spolupráci s FZÚ AV ČR a Observatoří Pierre Auger. Středoškoláci si tak mohli vyzkoušet práci částicového astrofyzika na vlastní kůži pod dohledem zkušených vědců. 

Akce MasterClasses Hands on Particle Physics je na fakultě pořádána již řadu let a vždy se těší velkému zájmu. Letos se organizátorům povedlo rozšířit tuto spolupráci ještě o Observatoř Pierre Auger, která se nachází v Argentině.   

Díky tomu se účastníci mohli dozvědět něco nového o detekci ultra-vysokého energetického kosmického záření, které v této laboratoři probíhá, a zkusit si práci astrofyzika. 

Dopolední přednášky provedly účastníky od momentu, kdy vědci na začátku 20. století kosmické záření objevili, až po současné experimenty pro detekci částic mimo naši galaxii. Observatoř má rozlohu 3 000 km2 a je detektorem s nejvyšším rozsahem detekce částic.

Kromě detekce je však důležité zpracování výsledků. Tomu se účastníci věnovali po obědě. Praktické cvičení pro ně bylo připraveno v počítačové učebně za asistence řady odborníků jak z Fyzikálního ústavu AV ČR, který se na akci podílel, tak i z řad našich pracovníků na FJFI. 

Závěrem pak byla videokonference na mezinárodní úrovni, kde se účastníci setkali nejen s dalšími středoškoláky ze zahraničí, ale i s vědci z CERN a z Observatoře.

Foto: René Volfík, FZÚ; FJFI

Prednasejici  RV1 1910  MC cviceni 2

All

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.