Hlavní informace

V úterý 6. června 2023 zahájila naše fakulta provoz svého druhého školního štěpného jaderného reaktoru VR-2 za dozoru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dr. Dany Drábové, zástupců z MPO a našich partnerů, kteří se podíleli na výstavbě. Pásku slavnostně přestřihl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček a náměstek ministra MPO Ing. Petr Třešňák.

Reaktor VR-2 je takzvaným podkritickým reaktorem a bez externího zdroje neutronů nedokáže udržet štěpnou řetězovou reakci. Když se externí zdroj neutronů vypne, štěpení se zastaví. Provoz reaktoru je tak jednodušší, bezpečnější, a i díky tomu může být jeho konstrukce výrazně jednodušší.

Palivo pro nový reaktor získala fakulta už v roce 2018. Darovala ho finská Aalto University (viz tehdejší tisková zpráva). Výstavbu VR-2 usnadnila i skutečnost, že je reaktor umístěn v reaktorové hale vedle VR-1, která splňuje požadavky na provoz tohoto zařízení.

„Nový štěpný reaktor VR-2 nám pomůže lépe rozvrhnout výuku i vědeckou činnost, protože s reaktorem VR-1 jsme naráželi na kapacitní limity. Slouží totiž nejen studentům naší fakulty, potažmo ČVUT, ale také studentům dalších univerzit, zahraničním studentům a samozřejmě také lidem z praxe, kteří k nám chodí na různá školení,“ vysvětluje doc. Václav Čuba, děkan FJFI. Reaktor VR-1 byl ve spolupráci s IAEA vybaven systémem Internet Reactor Laboratory, takže je možné provádět výuku či školení online. Tuto možnost pravidelně využívají studenti například z USA, Velké Británie, Tuniska a dalších zemí.


Strrihani pasky k VR-2Rektor, děkan a vedoucí KJR u nového reaktoru
VR-2Pohled do nádoby VR-2

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.