Hlavní informace
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Zájemce o technické a přírodovědné disciplíny čeká na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Týden vědy

Ve dnech 19. až 24. června pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze (Břehová 7, Praha 1) pro středoškoláky Týden vědy na Jaderce. Určen je studentům, kteří se zajímají o fyziku, matematiku, chemii a informatiku a uvažují o tom, že by studovali vysokou školu s technickým nebo přírodovědným zaměřením.

Program Týdne vědy na Jaderce bude sestaven z atraktivních přednášek, exkurzí, praktických činností na studentských miniprojektech a večerních doprovodných programů. Na závěr proběhne malá konference účastníků, na níž budou prezentovat své projekty,“ uvedl Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., z katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. 

Z populárně naučných přednášek se středoškoláci například dozvědí, jak zjišťovat informace z digitální a klasické fotografie, jak probíhá termojaderná fúze, zda jde matematicky změřit sociální síly mezi lidmi, jak pomáhá ionizující záření v medicíně, jaké přínosy má jaderná energetika pro řešení energetického problému lidstva, co objevila Marie Curie, co je radiační chemie a radiochemie, k čemu jsou synchrotrony, a mnohá další zajímavá témata. 

V rámci exkurzí se účastníci Týdne vědy na Jaderce podívají do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, Fyzikálního ústavu Akademie věd, Nemocnice Na Homolce, kde uvidí, jak funguje Leksellův gama nůž, dále se podívají na oddělení radioterapie Nemocnice Na Bulovce, na školní jaderný reaktor ČVUT VR-1 Vrabec, Tokamak Golem a COMPASS, zavítají do badatelského centra PALS, Protonového centra, Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd, Thomayerovy nemocnice, Hvězdárny Ondřejov a na další vědecká pracoviště.

Hlavní náplní Týdne vědy na Jaderce bude vypracování samostatného studentského miniprojektu na různá odborná témata, příprava příspěvku do sborníku a jeho prezentace na závěrečné studentské minikonferenci. „Zároveň si studenti mají možnost vyzkoušet vyhledávání a zpracování potřebných odborných informací, například na internetu nebo v literatuře,“ dodává Ing. Vojtěch Svoboda, CSc.

Základní kolo přihlášek končí 3. června. Více informací najdete na tydenvedy.fjfi.cvut.cz

V Praze dne 31. května 2016

 

Kontakt pro média:

Ing. Vojtěch Svoboda, CSc.,
tel.: 224 358 361
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2013/14 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 436 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2013 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 451. – 460. místě.
FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.