Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Mobilita bude hlavním tématem Noci vědců na ČVUT v Praze

Již počtvrté se České vysoké učení technické v Praze připojí k celorepublikové akci Noc vědců. Ta se uskuteční 6. října v době od 17.00 do 23.00 hodin. V rámci letošního tématu, kterým je mobilita, návštěvníci zažijí na vlastní kůži svět v pohybu a poznají, kam naši společnost posouvá současná věda a technika. V dejvickém kampusu se tradičně představí Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní, Fakulta stavební a Fakulta informačních technologií, nově také Masarykův ústav vyšších studií a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který v budově ČVUT – CIIRC hostí i Fakultu dopravní a kladenskou Fakultu biomedicínského inženýrství. Veřejnosti přístupná bude i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská v Břehové ulici v centru Prahy.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT nabídne exkurze s názvem Spoutání energie hvězd v pozemských podmínkách. Během nich bude možné získat informace o termojaderné fúzi a o fakultním tokamaku Golem. Na programu budou také populárně naučné přednášky o fungování jaderného reaktoru i o tom, jak se dá matematicky popsat rozhodování řidičů vozidel.

V dejvickém kampusu bude Fakulta elektrotechnická ČVUT představovat výsledky simulací pražské dopravy, fungování avionických a navigačních prostředků nebo bezpilotní prostředky. Témata dopravy se dotkne i ukázka magnetické levitace, stejně tak 3D tištěný krokový motor, i projekt studentské elektrické formule týmu eForce FEE Prague Formula.

FOTO ČVUT Noc vedcu 2017

Podobně bude svou formuli prezentovat také Fakulta strojní ČVUT. Ve vestibulu fakulty bude vystaven nejnovější model FS.09, na kterém studenti z týmu Formula student CTU CarTech využili mnoho nových technologií.

Na Fakultě stavební ČVUT si hosté mohou prohlédnout atraktivní prostředí Ateliéru D a odborné laboratoře. Například ve Vodohospodářském experimentálním centru bude vystaven model umělé slalomové dráhy pro plánované letní olympijské hry 2020 v japonském Tokiu, Experimentální centrum bude provádět rázové zkoušky oceli pomocí Charpyho kladiva. Odborníci nechají nahlédnout do technologií výstavby letištní runwaye, speciálních asfaltových hmot, STREDbetonu, a dalších.

Přichystána bude laboratoř SAGELab s unikátním zobrazovacím systémem 8K+ i Laboratoř vestavných systémů, kde Fakulta informačních technologií ČVUT předvede názornou ukázku programování humanoidního robota NAO.

Masarykův ústav vyšších studií ČVUT připravil sérii přednášek, ty jsou naplánovány i v budově ČVUT – CIIRC. Na jednom z nejnovějších a nejmodernějších pracovišť ČVUT v Praze se bude diskutovat o asistivních technologiích, vývoji urgentní medicíny, autonomní robotice, fenoménu Smart Cities i chytré dopravě.

Testbed, specializovaná laboratoř CIIRC s robotickou výrobní linkou, nastíní vývoj simulací a zavádění virtuální reality nejen v plánování výroby, tedy hlavní podstatu Průmyslu 4.0. Virtuální realita bude kralovat i v AVVR - Green Corneru, tedy místu, kde odborníci zprostředkují aktivní pohyb v nasimulovaném prostředí. Návštěvníci jistě ocení pohybové a senzorické schopnosti záchranářského robotu z projektu TRADR nebo výsledky projektu UP-Drive: Automated Urban Parking and Driving, jenž se zabývá problémy spojenými s autonomním rozhodováním vozidel.

Obdobně se svými projekty naváže Fakulta dopravní ČVUT. Na dopravním simulátoru si návštěvníci budou moci aktivně otestovat své řidičské schopnosti a pomocí eyetrackeru zjistit, zda správně sledují okolní dění v dopravě. Vozidlový simulátor nové generace s využitím nejnovějších poznatků z oblasti interakce člověk-vozidlo bude zase hlavním lákadlem specializované laboratoře Škoda.  Laboratoř Smart City nabídne interaktivní expozici nazvanou Město budoucnosti k tématice chytrých měst s podporou firmy Siemens a projektu Smart Prague. Nebude chybět ani ukázka studentského motocyklu z mezinárodního projektu Motostudent.

Neméně zajímavá bude prohlídka laboratoře Inteligentní byt a sanitního vozu Fakulty biomedicínského inženýrství. Zájemcům bude možné otestovat některé tělesné vlastnosti, například změřit zrak, stanovit výchylku těžiště těla nebo zjistit hodnotu krevního cukru. Naučí se pravidla první pomoci a osvojí si správné provedení masáže srdce na sofistikované figuríně.

V loňském roce prošlo branami ČVUT v Praze téměř tři a půl tisíce návštěvníků, letos předpokládá rektor prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., návštěvnost ještě vyšší: „Těší mě, že se pracoviště ČVUT čím dál více aktivně zapojují do projektů popularizace vědy a výzkumu. Věřím, že letošní program přiláká ještě více zájemců o techniku, a že nám přinese další nadané studenty.“  

Podrobný program Noci vědců na ČVUT v Praze je k dispozici na stránce: http://www.noc-vedcu.cz/?p=6859.

 

V Praze 4. 10. 2017

Kontakt pro média:
Bc. Nikol Frančeová
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
te.: +420 777 229 306

FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.