Hlavní informace


Mladá generace Evropské fyzikální společnosti se sejde na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze

Ve dnech 3. až 5. května 2018 proběhne na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze setkání zástupců sekcí Young Minds Evropské fyzikální společnosti (European Physical Society – dále jen EPS) z celkem 18 zemí světa. Kromě Evropy přijedou delegáti z Egypta, Maroka a Arménie. Česká republika toto setkání hostí poprvé v historii, a to díky nadšenému přístupu našich Young Minds a jejich práci na poli popularizace vědy. Mezi hosty bude i prezident EPS Rüdiger Voss, který ČR navštívil naposledy před více než 5 lety.

FOTO ČVUT FJFI EPS YMHlavním cílem 7th Young Minds Leadership meetingu je výměna zkušeností s popularizací a podporou vědy mez širokou veřejností. Součástí setkání bude i soutěž o nejlepší aktivitu pořádanou pro veřejnost, které delegáti představí svými postery. Vítěze vybere a ocení porota v čele s Bartem von Tiggelenem, šéfredaktorem Europhysics Letters. Cílem soutěže je však přinést nové nápady napříč 18 zeměmi, jejichž delegáti se setkání zúčastní. „Myslím, že většina z nás bere soutěž spíše jako přehlídku nápadů, které můžeme realizovat. Hlavním cílem je sdílet společně nápady i zkušenosti, a to nejen z popularizace vědy, ale i z hlediska vlastního rozvoje a postavení mladých lidí ve vědeckém světě,“ doplňuje svůj pohled na setkání Lukáš Kramárik, doktorand na FJFI ČVUT, jeden ze zakládajících členů pražské sekce EPS YM a její současný předseda.

V době internetu by se dal očekávat pokles polopravd a nevědeckých tvrzení, ale je tomu spíše naopak. Vzniká celá řada konspiračních teorií, osobnosti veřejného života zneužívají vědecké poznatky a často překrucují celá fakta. V rámci panelové diskuze na téma „Význam vědy ve společnosti“, která se uskuteční v pátek 4. května od 17.00 hodin, se bude diskutovat i na tato témata. Dále se diskuze dotkne financování vědy, otázky, zda mají vědci korigovat nepravdivé výroky politiků v oblasti vědy a techniky, či jaký je rozdíl mezi životem doktorandů v ČR a v zahraničí. Hosty panelové diskuze budou Rüdiger Voss (prezident European Physical Society), Jan Mlynář (prezident České fyzikální společnosti), Vojtěch Petráček (rektor ČVUT v Praze), Vlastimil Růžička (emeritní rektor Vysoké školy chemicko-technologické) a Jan Řídký (místopředseda Akademie věd, v. v. i.). „Je pro mne velkou ctí, že přijal pozvání do Prahy i prezident European Physical Society, Rüdiger Voss. Jeho přítomnost je pro nás potvrzením toho, že o pražské sekci EPS Young Minds je ve světě slyšet,“ dodává Zuzana Moravcová, hlavní organizátorka setkání, místopředsedkyně pražské sekce EPS YM a v současné době také studentka FJFI ČVUT podílející se aktivně na výzkumu v rámci experimentu STAR v Brookhaven National Laboratory (USA).

Hlavní myšlenkou společnosti Young Minds, která je součástí EPS a Jednoty českých matematiků a fyziků, je podpora a rozvíjení tvůrčího, inovačního a nadšeného společenství mladých lidí, kteří se zajímají o fyziku. Sídlo české sekce je právě na FJFI ČVUT v Praze, kde se také koná řada setkání, přednášek a workshopů. EPS YM vznikla v ČR v roce 2015 a od té doby se podílí na akcích pro středoškoláky, vysokoškoláky i vědce. Kromě toho se snaží být aktivní i na poli komunikace ohledně života mladých vědců a doktorandů na akademické půdě. Stěžejní akce Young Minds jsou Novosemestrální párty (přednáška renomovaných vědců následovaná rautem) a Physics Pizza Párty (série přednášek studentů pro studenty doprovázená pizzou). Studenti tak mají možnost neformálně si promluvit s vědci a svými staršími kolegy, což vede k rozvíjení jejich potenciálů a nové spolupráci.

V Praze 30. 4. 2018

 

Kontakt pro média:
Ing. Lukáš Kramárik
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 774 149 393

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.