Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Seminář Matematika pro život představí učitelům argumenty pro studium matematiky

Představit učitelům středních a základních škol praktické využití matematiky v životě, aby ho dokázali zprostředkovat svým žákům, je hlavním cílem semináře Matematika pro život, který pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy (UK). Kurz má certifikát MŠMT, a je tak zařazen do dalšího vzdělávání pedagogických pracovníku (DVPP), nicméně zúčastnit se ho mohou i další zájemci. Celodenní seminář se uskuteční v pátek 25. ledna 2019 v budově FJFI v Trojanově 13.

„Veřejnost se mnohdy matematiky obává a zavrhuje ji s tím, že jim stačí to, co se naučili na základní škole. Nicméně matematika je mimořádně zajímavý obor, který nalezne uplatnění v mnoha oborech lidské činnosti, ať už jde třeba o zpracování obrazu, medicínu, biologii, modelování různých situací, například v dopravě a mnoha dalších oblastech. A právě to chceme učitelům ukázat, aby to mohli následně využít jako způsob motivace svých studentů a žáků,“ vysvětluje doc. Jan Vybíral z katedry matematiky (KM) FJFI, který akci připravuje.

Během dne bude pro učitele připraveno osm přednášek odborníků z akademické ihelicopter view komerční sféry. Například Iveta Hnětynková z katedry numerické matematiky Matematicko-fyzikální fakulty UK bude hovořit o využití matematiky při zpracování obrazu, matematik, bankéř a fotograf Jiří Kottas se zase specializuje na odhalování bankovních podvodů prostřednictví datové analýzy a další aplikace matematiky v bankovnictví. Analýzou dopravních dat a simulací provozu se mimo jiné zabývá doc. Milan Krbálek z katedry matematiky FJFI, Tomáš Pevný z firmy Cisco bude hovořit hlavně o využití matematiky při strojovém učení v oblasti IT bezpečnosti. Učitelé budou mít také příležitost diskutovat s přednášejícími a sdílet své zkušenosti.


Další informace o semináři a možnost registrace najdou zájemci na webových stránkách.

V Praze 27. 12. 2018

Kontakt pro média:
Jan Kadeřábek
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 603 444 144

FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.