Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Týden vědy na Jaderce zaplní Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT středoškolskými studenty

Zažehnout fúzi v tokamaku Golem, ovládat štěpnou reakci v jaderném reaktoru Vrabec či navštívit přední česká vědecká pracoviště budou moci během Týdne vědy na Jaderce studentky a studenti středních škol. Program je ale mnohem širší a umožní účastníkům důkladně poznat Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze (FJFI). Pro účastníky budou připravené přednášky, dílny a semináře ze všech různých oborů, se kterými se na fakultě mohou setkat: od jaderné fyziky, přes chemii a lasery až třeba po programování či matematickou analýzu. Letos se koná už 21. ročník této akce, který začne v neděli 16. června 2019 a je zakončen v pátek 21. června. Kromě FJFI a ČVUT akci podporuje také Jednota českých matematiků a fyziků (JČMF).

„Před měsícem skončil semestr, zkouškové období už se také chýlí ke svému konci a bylo nám líto osiřelých prostor naší fakulty, tak jsme se rozhodli je oživit a nabídnout středoškolákům, kteří už vesměs mají známky daného roku uzavřené, možnost důkladně si naši fakultu osahat. Samozřejmě si od toho slibujeme, že jejich zájem přetrvá a promění se v přihlášku k řádnému studiu u nás,“ vysvětluje Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI, který je hlavním organizátorem Týdne vědy na Jaderce.

FOTO ČVUT FJFI TVNJ 1Studentky a studenti středních škol si už při přihlašování vybírají téma miniprojektů a exkurze, které je nejvíc zajímají. Na projektech účastníci pracují během celého týdne, aby si připravili jejich prezentaci na závěrečné minikonferenci a také příspěvek do sborníku. Na organizaci a vedení programu se každoročně podílí několik desítek odborníků FJFI, ale i dalších fakult ČVUT a také jiných organizací. „Je to sice velmi náročné, protože program běží od rána do večera, nicméně za těch 21 let vidíme, že akce má velký smysl, protože mnohé z účastníků na fakultě potkáváme v rolích studentů, ale také kolegů a řada z nich nyní pomáhá v roli organizátorů,“ doplňuje Vojtěch Svoboda.

Účastníci si budou moci prohlédnout a seznámit se s unikátními vědeckými pracovišti fakulty, jako je fúzní reaktor – tokamak Golem – či štěpný jaderný reaktor Vrabec. Program se neomezuje na budovy FJFI, některé semináře či exkurze míří i jinam, například do Protonového centra, do Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v Letňanech, Ústavu jaderné fyziky AVČR v Řeži u Prahy, na nejintenzivnější laser na světě ELI beamlines v Dolních Břežanech a na další místa.

FOTO ČVUT FJFI TVNJ 2Účastnický poplatek činí 500 Kč, celková cena včetně možného ubytování na koleji, obědů a snídaní pak nepřevýší 2500 Kč. Maximální počet účastníků je omezen kapacitou největší přednáškové auly, kam se vejde 180 lidí.

Více informací o programu a registraci lze najít na webu: tydenvedy.fjfi.cvut.cz

 

 

 

 

V Praze 11. 6. 2019

 

Kontakt pro média:
Jan Kadeřábek
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 603 444 144

FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.