Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Malé jaderné reaktory se ve čtvrtek 13. února objeví na půdě Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT

Odborníci na jadernou energetiku z Česka i zahraničí se ve čtvrtek 13. února 2020 sejdou na konferenci Malé jaderné reaktory 2020 s podtitulem Od koncepcí k reálným projektům. Tu už tradičně – letos probíhá šestý ročník – pořádá na půdě Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (FJFI) v Břehové 7 v Praze agentura EventEra pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Inženýrské akademie ČR.

FOTO ČVUT FJFI MJR 01 „Naše fakulta vychovává odborníky jak pro vývoj jaderných zařízení, tak i pro jejich bezpečný provoz a všechny související aktivity a mnozí naši bývalí studenti se i díky konferenci k nám vrací a své zkušenosti z praxe předávají dál,” říká děkan fakulty prof. Igor Jex, který konferenci zahajuje.

„Energii bude lidstvo potřebovat, a bude ji potřebovat čím dál více,” říká Aleš John, bývalý ředitel Ústavu jaderného výzkumu v Řeži (ÚJV). „Malé modulární reaktory jsou cestou, jak do budoucna zajistit dostatek energie všude tam, kde bude potřeba,“ dodává.

Během konference si účastníci vymění aktuální informace o rozvoji oboru, který se posouvá od výzkumu k reálnému využití a – odtud tedy i podtitul akce Od koncepcí k reálným projektům. Zástupci ruské společnosti ROSATOM a korejského koncernu KHNP budou prezentovat zkušenosti s vlastním vývojem malých modulárních reaktorů. Zajímavostí bude představení zkušeností ze spouštění ruské plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Významným milníkem ve vývoji malých jaderných reaktorů (Small Modular Reactor – SMR) je letošní udělení patentu projektu Energy Well české společnosti Centrum výzkumu Řež. Ta rovněž zahájila práce na experimentální nejaderné části reaktoru.

FOTO ČVUT FJFI MJR 02 Malý modulární reaktor je zařízení umožňující postavit malou jadernou elektrárnu jako stavebnici. Díky tomu, že je sestaven z jednotně navržených částí – modulů, není tak náročný na provoz a údržbu jako klasický velký reaktor. Jeho malé rozměry a velká flexibilita ho umožní provozovat tam, kde je zrovna potřeba. Výkon reaktoru zhruba 20 MWt pokryje energetickou spotřebu malého města nebo několika obcí, továrny nebo průmyslového komplexu.

Další informace o konferenci a její program najdete na jejím webu.

 

V Praze 12. 2. 2020

Kontakt pro média:
Jan Kadeřábek
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 603 444 144

FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.