Hlavní informace

Jak neměřit koronavirus je název první přednášky podzimního běhu semináře Matematické problémy nematematiků, která proběhne už v úterý 6. října 2020 od 17.30 hod. Vzhledem k uzavření vysokých škol bude seminář veřejně streamován skze vlastní kanál na YouTube, kde jsou k dispozici také záznamy starších přednášek. Přednášet na téma bayesovské statistiky v kontextu letošní koronakrize bude Tomáš Fürst (Univerzita Palackého).

MPN Jak nemerit koronavirusDalší přednášky budou následovat ve dvoutýdenních intervalech. A k tématu epidemie se vrátí hned na začátku listopadu, kde bude Martin Šmíd z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR (ÚTIA) hovořit o modelování epidemie koronaviru. Neméně zajímavé budou i další plánované přednášky o kryptografické bezpečnosti od experta z NÚKIB, o plánování letu podle satelitních dat, o počítání cen energií pro domácnosti či o vývoji umělé inteligence pro vojenské simulace.

Veškeré podrobnosti k programu i jednotlivým přednáškám najdete na webu semináře.

Cílem semináře Matematické problémy nematematiků je představit praktické uplatnění matematiky v nejrůznějších oblastech. Seminář společně připravuje Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI ČVUT) a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (MFF UK). Získal si velkou oblibu nejen mezi studenty, ale i mezi širší veřejností a pro velký zájem se už v minulosti živě přenášel do mnoha dalších poslucháren celkem 8 univerzit po celé České republice.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.