Hlavní informace

Vědci podílející se na výzkumných projektech experimentu ALICE v mezinárodním vědeckém středisku CERN se setkají na týdenní konferenci ALICE Physics Week na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI). Konference začíná v pondělí 22. července a přihlášeno je přes 150 vědců z celého světa.

190722 ALICE Physics Week„Je vždy skvělé, když se můžeme na několik dní setkat, abychom probrali dokončené i probíhající vědecké projekty a naplánovali ty další. Tentokrát navíc tuto konferenci pořádáme na domácí půdě a věřím, že kolegové ze zahraničí do Prahy přijíždějí rádi a že to naši spolupráci nadále posílí,“ říká Karel Šafařík z katedry fyziky FJFI a jeden z organizátorů konference.

Projekt ALICE (A Large Ion Collider Experiment – velký experiment na srážeči iontů) je jedním z největších experimentů na světě zabývajících se výzkumem fyziky mikrosvěta. Zkoumá quark-gluonové plazma, které se vytvořilo krátce po velkém třesku a z kterého postupně vznikl celý vesmír. Celkem se na projektu podílí přes tisíc fyziků, techniků a inženýrů spolu s více než dvěma stovkami doktorandů ze 105 institucí ze 30 zemí světa.

Jde o jeden ze čtyř hlavních experimentů na urychlovači LHC (Large Hadron Collider) v Evropském centru částicové a jaderné fyziky CERN u Ženevy ve Švýcarsku.

Konference ALICE Physics Week se uskutečnila také díky podpoře projektu Centrum pokročilých aplikovaných přírodních věd - CAAS (OP VVV pod číslem CZ.02.1.01/0.0/0.0/16-019/0000778). CAAS je spolufinancován Evropskou unií.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.