Hlavní informace

Ukázat studentům ČVUT v Praze, jak to vypadá v CERNu, jaké experimenty tam probíhají a co všechno umí urychlovač Large Hadron Collider (LHC) – to byly hlavní cíle dalšího ročníku akce Hands on CERN, která proběhla v říjnu (zvali jsme) na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI).

CERN Accelerator ComplexNejdříve si účastníci v pátek 11. října 2019 vyslechli dvě přednášky na téma částicové fyziky. Robert Líčeník, student doktorského studia experimentální jaderná a částicová fyziky (EJČF) na FJFI, představil standardní model částic a základy teorie kvantové chromodynamiky (QCD) a pohovořil také o aktuálních poznatcích v této oblasti. Principy urychlování a detekce částic byli diskutovány v druhé přednášce Karlem Šafaříkem, který se po letech strávených v CERNu, kde mimo jiné pomohl založit experiment ALICE, vrátil na FJFI. O týden později, v pátek 18. října 2019, studenti samostatně analyzovali reálná data z experimentu ATLAS.

Na základě aktivní účasti a zaslané motivační eseje vybrali organizátoři čtrnáct studentů a studentek, kteří se vydali přímo do Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). Exkurze se proběhla ve dnech 24.–27. listopadu 2019 pod vedením prof. Borisa Tomášika a Kataríny Křížkové Gajdošové. Studenti na vlastní oči viděli laboratoře a množství experimentů, které v CERNu probíhají, navštívili velicí středisko urychlovače LHC a laboratoř magnetů pro tento a budoucí urychlovače. Podívali se také do podzemních prostor, kde jsou zařízení dvou ze čtyř velkých experimentů na LHC: LHCb a ALICE, navštívili i datové centrum, kde se mimo jiné zpracovávají data z těchto experimentů a mnoho jiných míst.

Akci organizovala katedrou fyziky FJFI ve spolupráci s Prague EPS Young Minds.

Fotografie z akce najdete na https://www.dropbox.com/sh/k1uq7khoel2gv37/AABdtpI6R8dSTl-CkZJ3VX_ha?dl=0

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.