Hlavní informace

Svět laserů a fotoniky se v posledních desetiletích překotně vyvíjí s rychlostí, kterou jde přirovnat snad jen k vývoji výpočetní techniky. Abyste měli šanci se v tomto oboru zorientovat a pochopit, co nám přináší, připravili jsme pro vás "Den s lasery a fotonikou". Nahlédněte do světa špičkových technologií využívajících světlo a seznamte se s jejich možnostmi. Získejte přehled o příležitostech a výzvách, které na vás v této oblasti čekají, ať už přemýšlíte o základním výzkumu nebo praktickém využití. Setkejte se s významnými odborníky v oboru a potrapte je svými dotazy. Přijďte k nám a posviťte si s námi na svou budoucnost.

Laser

10. ČERVNA 2024

8:45—17:15

TROJANOVA 13, PRAHA 2

 

 

PROGRAM

8:30—8:45

PŘÍCHOD A REGISTRACE 
FJFI ČVUT, Trojanova 13, Praha 2

8:50—9:00

ZAHÁJENÍ

9:00—9:20

PEVNOLÁTKOVÉ LASERY NA FJFI A JEJICH REÁLNÉ APLIKACE
prof. Ing. HELENA JELÍNKOVÁ, DrSc.

9:20—9:40

ELI BEAMLINES - NA HRANICI MOŽNÉHO
Ing. PAVEL BAKULE, DPhil.

9:40—10:00

PŘÍBĚH HiLASE
Ing. TOMÁŠ MOCEK, Ph.D.

10:00—10:20

DISKUSE / PŘESTÁVKA S OBČERSTVENÍM / SPOLEČNÉ FOTO

10:20—10:40

Z ČEHO POSTAVIT KVANTOVÝ POČÍTAČ?
Ing. FILIP KŘÍŽEK, Ph.D.

10:40—11:00

LASEREM NAPODOBUJEME PŘÍRODU
Ing. PETR HAUSCHWITZ, Ph.D., MBA

11:00—11:20

SKRZ INTEGROVANÚ FOTONIKU DO NÓRSKÉHO TROMSØ
Ing. JANA JÁGERSKÁ, Ph.D.

11:20—12:20

OBĚD / PREZENTACE FIREM - MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ

12:20—13:20

PANELOVÁ DISKUSE — NAŠE PŘÍBĚHY, VAŠE DOTAZY

13:20—17:15  

EXKURZE

REGISTRACE

 

Registrace zde.
Uzávěrka registrací je 2. 6. 2024!


⇑ nahoru

PŘEDNÁŠKY

KFE laser

Pevnolátkové lasery na FJFI a jejich reálné aplikace

Vývoj laserů má na fakultě dlouhou historii. Byli jsme téměř u jejich počátků. V této přednášce se dozvíte, jaké typy laserů pro medicínu a kosmické aplikace byly vyvinuty v našich laboratořích i to, kde nejdále jsme lasery stavěli. Nezapomeneme ani na aktuální trendy a probereme vývoj nových typů laserů pro generaci záření ve střední infračervené oblasti.

Logo_ELI_Beamlines

ELI Beamlines – Na hranici možného

V ELI Beamlines mezinárodní tým vědců a vědkyň vyvíjí a provozuje jedny z nejintenzivnějších laserových systémů na světě. Díky nim můžeme například zkoumat hmotu ve stavech extrémních teplot a hustot, ale i vyjíjet unikátní zdroje intenzivního ultrafialového záření, rentgenovského záření i „kompakní“ zdroje protonů a elektronů urychlených na energie srovnatelné s energiemi dosahovanými na klasických lineárních nebo synchrotronových urychlovačích. K tomu všemu je třeba energie jen několika Joulu dodané v jenom laserovém extrémně krátkém pulsu trvajícím desítky femtosekund.  V této přednášce představíme lasery ELI beamlines a principy technologií, které toto vše umožnují.   

3 Perla2024

Příběh HiLASE: Vývoj výkonových laserů a jejich přenos do reálného světa aplikací

Přednáška nás zavede do fascinujícího světa vzniku a rozvoje centra HiLASE, které se již po deseti letech stalo mezinárodně uznávaným lídrem v oblasti diodově čerpaných pevnolatkových laserů s vysokým středním výkonem pro širokou škálu hi-tech průmyslových a vědeckých aplikací. Zakladatel Centra nás provede historií jeho budování, představí nejvýznamnější výsledky a pokusí se objasnit, jak se podařilo vytvořit tuto unikátní technologickou platformu právě v Česku. Klíčovým momentem bude pochopení mise a vize HiLASE, které zahrnují nejen posouvání hranic laserových technologií a hledání nových aplikací, ale i ambici přispívat k budoucí prosperitě české ekonomiky založené na inovacích. Toto je hnací silou každodenních aktivit v HiLASE a může být inspirací pro posluchače – budoucí laserové vědce, inovátory nebo podnikatele.

ibm quantum

Z čeho postavit kvantový počítač?

Realizace funkčního kvantového počítače je jedním ze svatých grálů moderní vědy. Jeho schopnost provádět paralelní výpočty v obrovském měřítku a řešit složité problémy, které jsou pro klasické počítače nereálné, by mohla změnit svět. Představím vám nejen náš pokus o vývoj materiálů pro stavbu základních komponent kvantového počítače, ale také to, jak mi studium na Katedře fyziky a elektroniky umožnilo se na takovém výzkumu podílet a v zahraničí spolupracovat se společnostmi jako je IBM a Microsoft.

3 Perla2024

Laserem napodobujeme přírodu

Funkční vzory v podobě periodických mikro- a nanostruktur mají potenciál změnit svět kolem nás. Ať už se jedná o strojírenství, biotechnologie, potravinářství, energetiku či jakýkoliv jiný obor, možnosti jsou (alespoň teoreticky) téměř neomezené. Inspirace přírodními vzory a využití unikátních laserových technologií nás k plnému využití tohoto potenciálu výrazně přibližuje.

ibm quantum

Skrz integrovanú fotoniku do Nórskeho Tromsø

V prednáške predstavím prácu na fotonických integrovaných senzoroch, ktoré sú schopné detekovať extrémne nízke koncentrácie skleníkových plynov a citlivo rozlíšiť aj ich stabilné izotopy. Naše senzory nachádzajú uplatnenie najmä v environmentalistike a klimatickom výskume. Na UiT The Arctic University of Norway, kde momentálne pôsobím ako profesor a vedec, som se dostala z KFE cez švajčiarske špičkové univerzity, kde som sa venovala téme laserov a ich aplikácii.


⇑ nahoru

EXKURZE

Skupina 1

Exkurze do laserového Centra ELI-Beamlines – unikátní laserové centrum 

V ELI vám ukážeme návštěvnickou galerii, ze které uvidíte naše ultraintenzivní lasery, třeba L4 ATON, jeden z nejvýkonnějších laseru světa. Výkon má 10PW. Popovídáme si o našich výzkumných aktivitách a aktivitách pro vědecké uživatele z celého světa, které tu hostíme právě v době vaší návštěvy. 

Exkurze laserového Centra HiLASE – lasery pro skutečný svět 

Centrum HiLASE se zabývá vývojem unikátních laserových systémů a jejich aplikací (nejen) v průmyslu. Účastníci exkurze nahlédnou do čistých prostor, ve kterých jsou lasery Centra vyvíjeny, a navštíví experimentální haly pro Laser Shock Peening (LSP) a Laserové mikroobrábění (LMM).

Skupina 2

Exkurze do badatelského centra PALS – Prague Asterix Laser System 

Výzkumná infrastruktura PALS (Prague Asterix Laser System) zve zájemce na exkurzi do svého badatelského centra. Účastníci mají jedinečnou možnost prohlédnout si laserovou laboratoř PALS s jedním z největších laserů v Evropě a seznámit se s významnými laserovými projekty současnosti i minulosti. Součástí programu je i představení interakčních laserových experimentů. 

Exkurze do laboratoř kvantových technologií a FemtoLabu

Kvantové provázání lze realizovat na nejrůznějších mikroskopických systémech (fotonech, elektronech, i molekulách). V naší laboratoři můžeme generovat dvojice fotonů, které jsou v provázaných polarizačních stavech. V principu se to projevuje takovým způsobem, že měříme určitou vlastnost fotonů (polarizaci vertikální nebo horizontální) a ve chvíli, kdy změříme vlastnost (stav) jednoho fotonu, tak okamžitě víme, jakou vlastnost má druhý foton – to je způsobeno právě silnou korelací, kvantovým provázáním, mezi dvěma fotony. Zdroj provázaných/entanglovaných párů fotonů je v laboratoři dále rozvíjen a zkoumají se možnosti jeho využití pro kvantově optické experimenty a pro spektroskopická měření. 
V laboratoři Femtolab uvidíte laserový systémem využívající technologii, která svým průkopníkům přinesla v roce 2018 Nobelovu cenu za fyziku. Interakce intenzivního laserového impulzu o špičkovém výkonu v řádu stovek GW s látkou otevírá okno do fyziky extrémně vysokých elektromagnetických polí, jaká nejsou na Zemi jinými způsoby dosažitelná. V naší laboratoři je na tomto laserovém systému budován zdroj vysokých harmonických frekvencí, který umožňuje generovat koherentní attosekundové impulzy v extrémní ultrafialové části spektra. 

Skupina 3

Exkurze do oddělení spintroniky a nanoelektroniky FZÚ 

Nejdříve navštívíme dvě laboratoře zaměřené na syntézu materiálů. První je laboratoř magnetronového naprašování, kde se vyvíjejí nové materiály pro moderní spintroniku. Druhá je o něco sofistikovanější laboratoř epitaxe z molekulárních svazků, kde se dozvíme, jak se připravují jedny z nejčistších krystalů na světě. Nakonec se podíváme na čistě prostory, které jsou plně vybaveny k přípravě elektronických součástek s rozměry na úrovni desítek nanometrů pomocí elektronové litografie. 

Exkurze do laboratoří laserových a pokročilých kosmických technologií – laser to je síla

V rámci exkurze se dozvíte, jak vznikají laserové paprsky, jak je můžeme rozlišovat podle jejich parametrů. Jakou silou neboli výkonem může laser působit. Navštívíte univerzitní vědecké laboratoře, stejně tak i laboratoře, kde probíhá základní praktická výuka studentů. Nebude chybět ukázka laserů při generaci jedinečného monochromatického záření. Uvidíte také funkční kopii letovéhu kusu detektoru velmi slabých laserových signálů a uslyšíte, k čemu je to užitečné ve fyzice, geofyzice či astrofyzice. 

 


⇑ nahoru

ČASTÉ DOTAZY

  • Musím se akce účastnit celý den?
    Pokud jste zdaleka a potřebujete odjet dříve, můžete odejít buď před exkurzemi nebo mezi jejími částmi.
  • Kde se dá blízko najíst?
    Oběd je zajištěn přímo během akce. Nemusíte se nikam vzdalovat.
  • Budu si muset kupovat lístky na přejezdy mezi exkurzemi?
    Doporučujeme koupit si celodenní lístek, který vám vystačí na téměř všechny přejezdy.

 


Kontakt na organizátory:

Odborné dotazy: doc. Ondřej Klimo

Organizační dotazy: Dr. Šárka Salačová

⇑ nahoru


PARTNEŘI AKCE

 

logo FJFI logo ELI Logo HiLASE RGB FZU C U RGB

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.