Hlavní informace

Už jste si někdy postavili vlastní mlžnou komoru? A víte, jak na to? V novém projektu na popularizaci fyziky a jaderné energie na školách necháme studenty, aby si to sami vyzkoušeli. A také aby se na vlastní oči přesvědčili, jak tyhle v principu jednoduché detektory ionizujícího záření fungují.

V úterý 23. dubna jsme uspořádali první běh této akce, a to za podpory skupiny ČEZ a Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích (SPŠSE Dukelská), kde se projektový den konal.

DAV 9810

20240423 121034 kopie

DAV 9943NR

Úvodní instruktáž o postupu stavby mlžných komor i bezpečnostních opatřeních si vzal na starosti doc. Jaroslav Bielčík z katedry fyziky FJFI. Jak tedy na to? Stačí se držet osy: izolace – suchý led – velký rozdíl teplot – isopropylalkohol – a máte detektor! Můžete pak pozorovat mlžné stopy od prolétávajících alfa částic nebo třeba elektronů, a to pouhým okem. „Získali jsme mnoho dobrých reakcí a také jsme přišli na pár nápadů, které využijeme příště. Komory fungovaly skvěle a studentům se také moc líbila show s tekutým dusíkem,“ popisuje doc. Bielčík.  

DAV 9875

Jeho slova potvzuje i Josef Kaňkovský z ČEZu, který studentům přednášel o historii a vlastnostech částic a materiálů, ale hlavně se podílel na organizaci celého nápadu. „Všech deset postavených modelů zobrazovalo alespoň nějaké stopy částic, nefalšovaný zájem studentek a studentů byl o konstrukci i pozorování,“ uvedl Kaňkovský.

DAV 9819

DAV 9885

Inspirativní přednášku měla budoucí operátorka jaderné elektrárny v Temelíně a absolventka FJFI Adéla Chalupová. Posluchače seznámila se svojí prací a ukázala jim i některé zajímavosti ze světa jaderných věd – třeba jaké potraviny jsou nejradioaktivnější nebo jak moc „září“ samotná lidská těla.

DAV 9834

Děkujeme našim partnerům z ČEZ i panu řediteli ze SPŠSE Dukelská za podporu a poskytnutí prostor. Protože byly ohlasy pozitivní, budeme v projektu pokračovat a chceme ho rozšířit i na další školy!

DAV 9894

DAV 9896

20240423 143422

DAV 9940

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.