Hlavní informace

Respirátory jsou určené k jednorázovému použití, nicméně vzhledem k jejich nedostatku je možné nouzově tyto respirátory sterilizovat pro opakované použití. Při preventivním použití tak stále mohou poskytnout lepší ochranu než běžné ústenky (roušky). Katedra jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze doporučuje několik způsobů sterilizace, kterou lze provést i v domácích podmínkách.

 smilie 4881520 1280

  1. Pasterizace: suchý ohřev při teplotě 60-70 °C po dobu několika desítek minut. Je třeba dodržet uvedené teplotní rozmezí, spodní hranice je důležitá pro likvidaci viru, horní zase snižuje riziko vznícení materiálu.
  2. Chemická dezinfekce: Použít vhodný dezinfekční prostředek, nechat oschnout.
  3. Dezinfekce UV zářením: Kdo má UV lampu, popř. takzvané horské sluníčko, může osvítit z každé strany tři minuty.
  4. Vyvařování: jde o jednu z nejstarších lidstvu známých metod sterilizace, která je navíc široce dostupná.
  5. Dezinfekce teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce (v případě respirátorů bez kovových částí; dle výkonu 3-5 minut; je třeba napřed navlhčit vodou například rozprašovačem; je nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí). Edit: Většina současných resiprátorů má kovovou součást. V takovém případě doporučujeme max. 10 s, aby nedošlo k zahřátí kovu a následné degradaci materiálu kolem kovu.

 

DOPLNĚNÍ (20. března 2020)

Vzhledem k velkému zájmu a řadě otázek k tomuto tématu (zejména u stejného příspěvku na Facebooku) informace doplňujeme. Rady byly připravené proto, aby co nejrychleji nabídly nouzové řešení umožňující opakované použití respirátorů a roušek. Samozřejmě je lepší respirátory i roušky používat v souladu s doporučením výrobce, tedy zpravidla jednorázově. Nicméně i takto nouzově sterilizovaná ochranná pomůcka je lepší než žádná.

Uvedené nápady vycházejí z možností, které má běžná domácnost, proto chybí například možnost sterilizace ozónem.

AD 2) Chemická dezinfekce

Dezinfekční prostředky na bázi alkoholu hubí bakterie i viry, ale snižují účinnost respirátorových filtrů.

AD 3) UV lampa

Ultrafialové záření (zejména UV-C) hubí bakterie i viry. Je pravda, že působí jen na povrchu a sterilizační dávka pro nový typ koronaviru zatím není známa. Samozřejmě je třeba také dát pozor na to, aby UV záření nebyla delší dobu vystavena pokožka, protože hrozí riziko popálenin a další zdravotní komplikace. Každý zdroj UV záření by měl mít návod se specifikací i riziky jeho použití.

AD 4) Mikrovlnka

Mikrovlny fungují pro sterilizaci velice dobře, jedná se o metodu založenou na lokálním ohřevu materiálu, sterilizované předměty by měly být vlhké až mokré. Prodávají se i sterilizátory do mikrovlnné trouby, ale postačí i nějaká nekovová nádoba, do které se předmět vloží. Plasty degradují, ale jen pomalu, nebo při zahřátí na velmi vysokou teplotu. Riziko vzplanutí předmětu v mikrovlnce existuje, proto před ním varujeme, ale zase hodně záleží na materiálu. Některé druhy jednorázových roušek se nepodařilo zapálit ani po 30minutovém ohřívání. Většina současných resiprátorů má kovovou součást. V takovém případě doporučujeme max. 10 s, aby nedošlo k zahřátí kovu a následné degradaci materiálu kolem kovu.

Další stručné informace o využití mikrovlnné trouby pro sterilizaci najdete například v tomto článku.

 
Kolegové z VŠCHT se možností sterilizace s pomocí mikrovlnné trouby zabývali hlouběji a připravili podrobnější návod.

 

 

DŮLEŽITÉ!
Nouzová sterilizace respirátorů určených k jednomu použití sice umožňuje jejich opakované použití, nicméně každé další opakování sterilizace postupně snižuje jejich účinnost. Ta záleží na konkrétním výrobku i způsobu sterilizace, takže nelze jednoduše odhadnout, když už je opakování nebezpečné. Jde opravdu o nouzovou metodu pro případy, kdy není nový respirátor dostupný.

 

článek vznikl 17. 3. 2020, rozsáhlá diskuze plná odpovědí na většinu dotazů je k dispozici zde

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.