Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě s experimentem ATLAS: Staň se na den vědkyní na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT

Speciálně pro studentky středních škol je na pátek 10. února připravena akce Staň se na den vědkyní, s podtitulem "Hledání Higgsova bosonu z rozpadu Z0 na experimentu ATLAS na LHC". Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze se tak připojuje k mezinárodnímu projektu, organizovaném ve spolupráci s Mezinárodní skupinou pro popularizaci částicové fyziky IPPOG, Evropskou fyzikální společností EPS a CERNem u příležitosti Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě (11. 2.).

V pátek se experimentu zúčastní studentky na dalších světových univerzitách, konkrétně na francouzské Université Paris Diderot, italské Università della Calabria a na španělské Universitat Autònoma de Barcelona. Studentky na ČVUT s nimi budou mít na závěr společnou telekonferenci, během níž prodiskutují výsledky experimentu a budou moci klást dotazy kolegyním z CERNu.

Proč se k vědeckému experimentu „jenom pro ženy“ připojila i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská? „Chceme dát jasně najevo, že ženy do vědy patří a jsme rádi, že jich u nás mnoho studuje a pracuje. Jsem si vědom, že ve společnosti přetrvávají neodůvodněné předsudky a stereotypy a doufám, že podobnými akcemi povzbudíme a podpoříme další dívky v zájmu o fyziku. Na naší fakultě je čeká jednak kvalitní výuka, a pokud by se v budoucnu chtěly věnovat vědě, máme zde opravdu dobré zázemí,“ uvedl organizátor akce Mgr. Jaroslav Bielčik, PhD., z katedry fyziky FJFI a dodal: „Za příkladný úspěch naší studentky považuji např. Elsevier Best Poster Award, kterou na konferenci EPS-HEP ve Vídni získala Jana Fodorová. Na posteru shrnula výsledky své diplomové práce týkající se  výzkumu Půvabných mezonů v experimentu STAR probíhajícím v Brookhavenské národní laboratoři USA.“

Celým dnem středoškolské studentky „provedou“ ženy-přednášející na fakultě a studentky v současnosti na FJFI studující. Bude prostor pobavit se nejen o vědě, ale i o podmínkách studia na FJFI. Fakulta je také aktivně zapojená do mentoringového programu pro středoškolačky. Jde o projekt Národního kontaktního centra-gender a věda při Sociologickém ústavu AV ČR. Cílem mentoringu je odstraňování stereotypního vnímání technických a přírodních věd jako „typicky“ mužských oborů. Mentoring pomáhá středoškolačkám zjistit, jak to na škole opravdu chodí. Díky tomu si mohou udělat lepší představu o nabídce jednotlivých oborů, o studijních možnostech a vidí pozitivní ženské vzory v „genderově netradičních“ oborech, za něž jsou jaderné a fyzikálně inženýrské považované.

Registrace účastnic proběhne od 8.30 do 9.30 hodin, program akce najdete zde: mc.casticova-fyzika.cz/program

„International Masterclasses" je mezinárodní projekt, který zajišťují vědci z přibližně 200 univerzit a laboratoří ve 40 zemích světa. Nabízí možnost pracovat bok po boku s vědci a získat představu, jak funguje moderní výzkum ve fyzice částic. Každý rok se ho zúčastní více než 10 000 studentů.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská je jednou z osmi fakult Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V současné době má deset kateder. Fakulta byla založena v roce 1955 v rámci československého jaderného programu, hlavním cílem tehdy bylo školit inženýry pro jaderný program bývalé ČSSR. Postupně se činnost fakulty rozrostla na široké spektrum matematických, fyzikálních a chemických oborů. Dnes o ní můžeme mluvit jako o fakultě aplikovaných přírodních věd, neboť poskytuje vysokoškolské vzdělání s hlubokým matematicko-fyzikálním základem na tradičně vysoké úrovni. Vyznačuje se individuálním přístupem k jednotlivým studentům, je bezbariérová a díky svému technickému vybavení umožňuje studium i zrakově postiženým. Studenti se aktivně podílejí na práci kateder a vědeckých týmů, naučí se nejméně dva světové jazyky, důvěrně se sžijí s výpočetní technikou a jsou schopni velmi rychlé orientace v mezioborové problematice. Řada z nich absolvuje studijní pobyty na zahraničních univerzitách. Do praxe odcházejí absolventi Jaderky všestranně připraveni, jsou to žádaní a vysoce úspěšní odborníci.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2016/17 nabízí ČVUT svým studentům 123 studijních programů a v rámci nich 464 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2016 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4200 světových univerzit, ve skupině univerzit na 501. – 550. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 201. – 250. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200. Více informací najdete na www.cvut.cz.
FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.