Filtr grantů

Kategorie
Rok
Hlavní informace

Státní doktorská zkouška (SDZ) následuje po splnění studijní části ISP, tj. složení předepsaných předmětových zkoušek a odevzdání odborné studie (viz studie k DP - což by mělo být standardně vykonáno do 2 let od zahájení studia). Průběh jednání při SDZ může být spojen s odbornou rozpravou (pokud rozprava o disertační práci neproběhla před dnem konání SDZ, SDZ může bezprostředně navazovat na rozpravu o disertační práci). Při státní doktorské zkoušce je nutné prokázat přehled v odborných teoretických znalostech, metodách vědecké práce, schopnost osvojování nových vědeckých poznatků a jejich tvůrčí aplikaci.

Formulář Přihláška ke státní doktorské zkoušce se odevzdává na Oddělení pro vědu a výzkum spolu se seznamem publikací (projektů) doktoranda včetně jejich případných ohlasů. Pravidla pro výběr předmětů se řídí nařízením příslušné oborové rady.

Při neúspěšné státní doktorské zkoušce je možné jedno opakování.

Státní doktorská zkouška (článek 29 z Úplného znění studijního a zkušebního řádu pro studenty ČVUT)

  1. Cílem státní doktorské zkoušky (dále jen „SDZ“) je ověření šíře a kvality znalostí doktoranda, jeho způsobilosti osvojovat si nové poznatky, hodnotit je a tvůrčím způsobem využívat ve vztahu ke zvolenému oboru doktorského studijního programu a tématu disertační práce. Součástí SDZ je i diskuse o problematice disertační práce. Podmínkou konání SDZ je předchozí úspěšné absolvování studijního bloku. SDZ může bezprostředně navazovat na rozpravu o disertační práci.
  2. SDZ se koná před zkušební komisí pro SDZ, která je na návrh vedoucího školícího pracoviště nebo člena ORO po schválení v ORO jmenována děkanem, včetně předsedy zkušební komise. V případě existence více návrhů na složení komise jedná ORO o všech těchto návrzích. Zkušební komise je nejméně pětičlenná. Školitel a školitel-specialista nejsou členy komise. Nejméně dva členové ze zkušební komise nesmí být zaměstnanci ČVUT. Zkušební komise pro daný obor může být stálá nebo může být navržena pro jednotlivé SDZ.
  3. Členové zkušební komise pro SDZ jsou profesoři, docenti a význační odborníci z praxe. Odborníky, kteří nejsou profesory a docenty, schvaluje jako možné členy zkušební komise příslušná vědecká rada. Předsedou komise může být jen profesor nebo docent.
  4. Konání SDZ musí být zveřejněno minimálně 2 týdny předem ve veřejné části internetových stánek fakulty.
  5. Doktorand předkládá písemnou žádost o vykonání SDZ na předepsaném formuláři oddělení VVČ. Součástí žádosti je seznam publikací (projektů) doktoranda včetně jejich případných ohlasů. K žádosti se vyjadřuje školitel a vedoucí školicího pracoviště, konání SDZ schvaluje předseda ORO. Termín SDZ stanoví děkan po dohodě s předsedou zkušební komise.
  6. Průběh SDZ a vyhlášení výsledku jsou veřejné. Hodnocení průběhu SDZ je neveřejné. Výsledné celkové hodnocení SDZ je hodnoceno stupni: „prospěl s vyznamenáním“, „prospěl“ nebo „neprospěl“.
  7. Zkušební komise pro SDZ v neveřejné části rozhoduje hlasováním při nejméně dvoutřetinové přítomnosti svých členů. Zkušební komise nejprve hlasuje mezi stupni „prospěl“, nebo „neprospěl“. K výsledku „prospěl“ je zapotřebí, aby pro toto hodnocení hlasovala nadpoloviční většina všech přítomných členů, v opačném případě je výsledek „neprospěl“. U výsledku „neprospěl“ se zkušební komise usnáší na prohlášení, kterým odůvodňuje své rozhodnutí. V případě výsledku „prospěl“ hlasuje zkušební komise dále mezi stupni „prospěl s vyznamenáním“ nebo „prospěl“. K hodnocení „prospěl s vyznamenáním“ je zapotřebí, aby pro toto hodnocení hlasovala nadpoloviční většina všech přítomných členů, v opačném případě je výsledek „prospěl“.
  8. Jestliže je výsledek hodnocení zkušební komise pro SDZ „neprospěl“, může doktorand SDZ opakovat nejvýše jednou, a to nejdříve po třech měsících ode dne neúspěšně vykonané zkoušky. V případě opakovaného výsledku SDZ „neprospěl“ se studium ukončuje podle § 56 odst. 1 písm. b) zákona a čl. 34 odst. 7 písm. b). Na postup při rozhodování v této věci se vztahuje § 68 zákona. V případě opakované zkoušky nemůže být výsledkem hodnocení „prospěl s vyznamenáním“.
  9. O průběhu SDZ a jejím závěru se vede zápis, který podepisuje předseda zkušební komise pro SDZ a o hlasování je pořízen protokol, který podepisuje předseda zkušební komise a všichni její přítomní členové. Zápis je uložen na příslušném oddělení VVČ.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.