Hlavní informace

210115 Matematika pro zivotZatímco v prvních dvou ročnících museli organizátoři už zájemce o seminář Matematika pro život z kapacitních důvodů odmítat, přesunutím do online prostoru tento limit padl. V pátek 15. ledna 2021 tak online přednášky z různých oblastí aplikované matematiky sledovalo 170 převážně středoškolských učitelů.

Celkem se na seminář, který pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy, přihlásilo více než 220 účastníků, z toho bylo zhruba 150 učitelů. Právě pro ty je seminář akreditovaný v rámci Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) prioritně vytvářen.

Posluchárna v budově FJFI v Trojanově ulici tak letos byla téměř prázdná, na místě byli pouze organizátoři a střídali se někteří přednášející, další vysílali z jiných prostor. Akci moderovala doc. Lubomíra Dvořáková a doc. Jan Vybíral z katedry matematiky FJFI.

210115 Matematika pro zivot poslucharnaSituaci v posluchárně si můžete připomenout na fotografiích. Většina z přednášek bude později dostupná ke zhlédnutí na YouTube.

Přednášející a jejich témata

  • Mgr. Vítězslav Kala, Ph.D. (MFF UK): Aplikace algebry v teorii čísel
  • Ing. René Levínský, Ph.D. (CERGE EI): Model M – model města a epidemie
  • doc. RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D. (PedF UK): K čemu je to dobré aneb jak použít Čínskou větu o zbytcích v boji s pandemií
  • doc. RNDr. Antonín Slavík, Ph.D. (MFF UK): Diferenciální rovnice v matematickém modelování
  • Bc. Petr Koronthály, DiS. (matematik, hudebník): Matematická teorie hudby
  • doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. (jazykovědec): Matematika a nečeský jazyk aneb matematická teorie gramatického korektoru češtiny
  • Ing. Mgr. Jaroslav Hlinka, Ph.D. (ÚI AV ČR): Co mají společného mozek a Königsberg?
  • Mgr. Jan Volec, Ph.D. (FJFI ČVUT): Jednotažky a Sedm mostů města Královce

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.