Hlavní informace

210521-CT-Studio 6-SacharovSto let od narození Andreje Dmitrijeviče Sacharova připomnělo Studio 6 na České televizi s pomocí děkana Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze prof. Igora Jexe. Andrej Sacharov je jedním z otců vodíkové bomby, ale dal také základy tokamaku – fúznímu reaktoru –, následně se zasazoval o omezení jaderných testů a později se stal bojovníkem za lidská práva. V roce 1975 získal Nobelovu cenu za mír.

Ruský fyzik Andrej Sacharov se narodil 21. května 1921 v Moskvě, kde také v roce 1938 začal studovat na Moskevské státní univerzitě. V roce 1946 byl přizván k projektu sovětské atomové bomby, což odmítl, nicméně o dva roky později se zapojil do přípravy řádově účinnější vodíkové bomby. Uvědomil si nebezpečné důsledky využívání těchto ničivých vynálezů, a proto se následně úspěšně snažil o omezení jaderných zkoušek.

V roce 1970 pak založil výbor na obranu lidských práv a obětí politických procesů a stal se jedním z nejodvážnějších kritiků režimu. V roce 1975 mu za tuto činnost byla udělena Nobelova cena míru. Od roku 1988 pak Evropský parlament uděluje Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Andrej Sacharov zemřel 14. prosince 1989.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.